Băsescu: Cred că Putin se uită cu mare jind la gurile Dunării, Marea Neagră devine lac rusesc

Vladimir Putin "se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării", consideră preşedintele României, Traian Băsescu, la dezbaterea Fundaţiei Mişcarea Populară. De altfel, el a reamintit că afirmaţia "Marea Neagră, lac rusesc" tinde să devină o realitate.

RomaniaTV.net
22 mart. 2014, 13:27
Băsescu: Cred că Putin se uită cu mare jind la gurile Dunării, Marea Neagră devine lac rusesc

„Poate cei care m-au blamat când am spus «Marea Neagră, lac rusesc» acum, după ce văd Crimeea luată, îmi vor da şi dreptate, pentru că asta pare a fi devenit Marea Neagră, după ce are în jurul ei o salbă de conflicte îngheţate (…) Sigur, expresia este una care defineşte o realitate, nu o realitate politică, dar una militară”, a afirmat preşedintele.

Băsescu a arătat că există o îngrjorare profundă, pentru că este prima dată, după 1968, când în Europa se petrece invadarea şi anexarea teritoriului unui stat la alt stat, prin forţă. Mai mult, mulţi lideri europeni se tem că paşii următori ar putea viza Transnistria, Republica Moldova, estul Ucrainei sau Odessa.

„Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind, dacă privim în istoria Federaţiei Ruse şi în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odessa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există”, a spus şeful statului.

În privinţa Ucrainei, şeful statului crede că Putin o va controla altfel, prin impunerea unor oameni obiedienţi faţă de el.  

„Dacă mă întrebaţi pe mine, şi asta am susţinut în discuţii la Bruxelles, Federaţia Rusă nu va invada estul Ucrainei, dar îl va controla prin oamenii numiţi în administraţie, pentru că nu au niciun rost să rupă Ucraina”, a spus Băsescu.

În plus, Băsescu este de părere că Putin va recurge şi la alte agresiunui, în zone unde NATO nu există.
Traian Băsescu s-a referit direct şi la Republica Moldova, afirmând că obiectivul său şi al celorlalţi lideri europeni trebuie să fie tractarea cât mai rapidă a Republicii Moldova către şi în Uniunea Europeană. El a mai spus că, potrivit unui sondaj proaspăt din Republica Moldova, 42% din populaţie vrea în Uniunea euroasiatică, iar 38% în Uniunea Europeană, diferenţa reprezentând-o nehotărâţii”. Iar acum Partidul Socialist din Republica Moldova are, acum, în sondaje, 47%, în condiţiile în care alegerile sunt în luna noiembrie.