Băsescu: Deficitul să fie mai mic de 3%. Guvernul să găsească soluţii de diminuare a împrumuturilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că în discuţiile de la Cotroceni s-a decis necesitatea revizuirii ţintei de deficit, apreciind că "ar fi bine" ca nivelul acestuia să fie "mult mai mic" de 3% şi că Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.

RomaniaTV.net
24 oct. 2011, 16:07
Băsescu: Deficitul să fie mai mic de 3%. Guvernul să găsească soluţii de diminuare a împrumuturilor

Preşedintele a spus că la întâlnirea de la Cotroceni cu Guvernul şi cu BNR s-a decis că este necesară revizuirea ţintei de deficit, cu un nivel care să fie mult mai mic de 3%, scrie Mediafax.

El a precizat că Executivul va trebui să găsească soluţii în acest sens.

„Am ajuns toţi la concluzia că trebuie revizuită ţinta de dficit. Datorită costurilor de finanţare, este bine să abordăm Bugetul pe 2012 cu un deficit mult mai mic, de 3 procente calculate pe ESA. Cât va fi acest mult mai mic trebuie să analizeze Guvernul, să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut de pe piaţa internă şi piaţa externă, datorită evoluţiilor nesatisfăcătoare ale nivelurilor de dobânzi, nu numai pentru România, ci pentru toate statele UE”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă există o anumită ţintă agreată în acest sens, Băsescu a răspuns: „Nu, pentru că trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei atunci când discutăm de reducerea deficitului de la 3% pe ESA la un 1,5-1,7… Undeva aici, poate. Nu o luaţi ca fiind bătută în cuie. E o speranţă doar. Guvernul trebuie să analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate şi făcute. În niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii”.

Băsescu a mai spus la un nivel de 3% al deficitului costurile pentru împrumuturi ar fi foarte ridicate.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.

Surse guvernamentale declarau recent pentru MEDIAFAX că discuţiile care încep în această săptămână cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind construcţia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoză de creştere economică de 2,3-2,5% şi un deficit bugetar în 2012 în limita a 3% din PIB, ţintă asupra căreia insistă Comisia Europeană şi mai puţin FMI.