Băsescu DESCIFREAZĂ mesajul raportului MCV. Ce trebuie să facă Victor Ponta VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu  a sugerat, duminică, că miniştrii care au probleme cu justiţia şi care sunt vizaţi de raportul MCV ar trebui scoşi din Guvern. Şeful statului a explicat că mesajul Comisiei Europene în legătură cu miniştrii cercetaţi penal este adresat premierului Victor Ponta care trebuie "să găsească o soluţie". "Eu, dacă aş fi putut, la depunerea jurământului m-aş fi opus, dar nu aveam formă legală", a precizat Băsescu.

RomaniaTV.net
03 feb. 2013, 12:51
Băsescu DESCIFREAZĂ mesajul raportului MCV. Ce trebuie să facă Victor Ponta VIDEO

Traian Băsescu a declarat că mesajul pe care îl transmite raportul MCV este „nu vă jucaţi cu statul de drept”.

Mesajul pe care îl dă acest raport este – nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor, în abordarea pe care o aveţi ca oameni politici„, a explicat şeful statului.

El a adăugat că nu mai este vremea anilor 1947 – 1948 „când cu ghioaga comuniştii se instalau la putere sau încălcând Constituţia„, susţinând că în 2013 se aşteaptă de la un stat membru NATO şi UE ca politicienii să fie responsabili.

„Un alt lucru pe care ni-l menţionează raportul: au fost trei miniştri care au fost găsiţi incompatibili de ANI, dar au fost menţinuţi în Guvern.  (…) Comisia Europeană respectă votul electoratului, dar pe urmă, când intri în instituţiile la vârf, Guvern sau Parlament, şi eşti pus sub semnul întrebării din punct de vedere al integrităţii, mai ales în guvern, trebuie să existe reacţia demisiei. Asta ne spune, practic, în raport Comisia Europeană, astea sunt standardele la care trăiesc politicienii europeni. Nu vedeţi nicio critică, deşi raportul e făcut după alegeri, cu privire la votul electoratului, nu întreabă nimeni de ce a fost votat domnul Stan. Nu întreabă nimeni de ce a fost votat domnul Stan, pentru care se ceruse arestarea. Nu întreabă aşa ceva, pentru că se respectă suveranitatea poporului în a-şi alege reprezentanţii”, a continuat preşedintele.

Traian Băsescu a arătat însă că, în schimb, Comisia vine şi întreabă de ce Parlamentul nu a aprobat arestarea lui Ion Stan, de ce Parlamentul nu a aprobat investigarea miniştrilor Borbély şi Dobre, de ce Parlamentul s-a opus hotărârii definitive care constata incompatibilitatea lui Mircea Diaconu.

Asta găsim în raport şi nu putem spune că nu s-au întâmplat. Iar Comisia Europeană le enumeră, fără a utiliza nume, dar mizând pe faptul că toţi ştim despre ce-i vorba. Iar mesajul Comisiei este: «Nu mai faceţi lucrurile astea. Mai mult decât atât, deşi ştiţi că sunteţi sub monitorizare, aţi trecut prin Parlament şi doi miniştri care au dosare penale». Deci, lucrurile astea arată că la nivelul politicienilor la vârf nu suntem în standarde europene, nu la nivelul Codului Penal, unde hotărârea definitivă este cea care te incriminează, ci raportul vorbeşte de standarde la nivelul politicienilor”, a subliniat Băsescu.

Preşedintele a mai spus că apelul din raport este adresat premierului Victor Ponta.

Apelul este către premier să găsească o soluţie. Apelul raportului. Este problema premierului. Eu, dacă aş fi putut, la depunerea jurământului m-aş fi opus, dar nu aveam formă legală. (…) UE spune: „fraţilor, când aveţi miniştri suspectaţi de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?”, a spus Băsescu.

CITEŞTE ŞI Băsescu, despre rectificarea din raportul MCV: A fost o eroare materială