Băsescu despre AUR: E un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate naţiile

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor este vedeta alegerilor parlamentare din acest an, performanţa electorală fiind una fără precedent în istoria politicii româneşti.

08 dec. 2020, 06:50
Băsescu despre AUR: E un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate naţiile

Băsescu despre AUR are numai cuvinte cu dublu înţeles după ce noua forţă de pe scena politici dâmboviţene i-a furat electoratul PMP din Diaspora. Întrebat, luni seară, la Digi24, dacă AUR „a furat” procentele formaţiunii din care face parte, fostul preşedinte a răspuns: „Nu aş specula. Nici nu vreau să mă pronunţ asupra apariţiei explozive a acestei formaţiuni. Surpriza majoră este că a avut o campanie tăcută extrem de puternică în diaspora unde au obţinut rezultate absolut fabuloase”.

Băsescu despre AUR: Am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo”

Băsescu a adăugat că încă îşi face propriile analize, însă a observat „o campanie de o agresivitate extremă pe internet şi o campanie care nu pare de sorginte românească”.

Cine a votat AUR la alegerile parlamentare 2020. Cei mai mulţi alegători au între 18 şi 30 de ani

La insistenţele moderatorului, Băsescu a răspuns: „Am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo”. Rugat să dea detalii, Traian Băsescu a continuat: „Adică e un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate naţiile care s-au mai băgat şi în Brexit şi în alegerile din Statele Unite şi nu exclud posibilitatea să se fi băgat puţin şi în alegerile din România. Dar este la acest stadiu o speculaţie”.

Băsescu despre AUR: „Există suspiciuni majore”

Întrebat dacă speculaţia se bazează pe observaţiile sale, Traian Băsescu a afirmat: „pe observaţiile mele cu privire la surpriza din diaspora. Dacă, să spunem că aici au fost activi, s-au dus, au luat steagul de fiecare dată, au umblat, în diaspora trebuie să faci o muncă gigantică să obţii asemenea scoruri cum a obţinut AUR. Iar acest lucru, plus dacă vă uitaţi la investiţiile care s-au făcut pe internet, sunt lucruri care mă obligă să gândesc, ceea ce nu înseamnă că există suspiciuni majore. Dar nici nu pot să nu gândesc”.

Întrebat, mai departe, dacă ar trebui să existe o investigaţie în acest sens, Băsescu a răspuns: „Nu cred că eu sunt cel îndreptăţit să tragă un semnal către instituţii”.

AUR a fost contactată pentru negocieri atât de PSD, cât şi de PNL

„AUR a reuşit să capteze atenţia şi votul unor mase de români foarte nemulţumite şi care de-a lungul timpului au fost umilite, înşelate şi batjocorite atât de presă, cât şi de politicieni. Mă refer aici la o bună parte dintre cei care au votat la referendumul pentru familie, în favoarea acestui referendum, în 2018 şi la cei care au militat pentru tot ce înseamnă suveranism, identitatea naţională, prezenţa României demnă în lume, români care au fost ignoraţi, când nu înjuraţi, când nu făcuţi extremişti”, a afirmat Claudiu Târziu, la RFI.

Întrebat despre faptul că AUR este considerat de unii analişti un partid extremist, radical, ultranaţionalist, antieuropean, chiar cu viziuni fasciste, Claudiu Târziu a răspuns: „Ştim că presa noastră şi aşa-zişii analişti politici au o plăcere deosebită din a lipi etichete false, pentru a îndepărta ceva ce nu le convine. Curentul majoritar în societatea românească şi în Europa este unul favorabil neo-marxismului, unui curent care este prin definiţie globalist, antisuveranist, antinaţional, anticreştin, antifamilie. Noi ne plasăm în răspăr cu acest curent, prin valorile pe care le-am asumat”, adăugând că atât PSD, cât şi PNL i-au chemat la „discuţii”.

Alianţa pentru Unirea Românilor a obţinut cele mai multe voturi în judeţele Moldovei.

Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor a fost surpriza alegerilor parlamentare din 2020. Potrivit numărătorii parţiale, partidul condus de George Simion a obţinut peste 8% din voturile cetăţenilor şi va intra în Parlament.

Cele mai multe voturi, AUR le-a obţinut în Moldova, dar şi în Constanţa. Dacă în judeţele Moldovei nu este atât de bizar, având în vedere că unul dintre scopurile partidului este unirea cu Republica Moldova, surpriza vine din Constanţa, acolo unde era „casa” PNL-ul, după alegerile din septembrie.

Alianţa pentru Unirea Românilor a înregistrat peste 14% în Suceava (14,72%), Botoşani (14,62%), Neamţ (14,4%) şi Constanţa (14,2%). Procente mari au fost obţinute şi în Vrancea, Vaslui, Iaşi sau Bacău. AUR a înregistrat cele mai mici procente în Olt (5,81%), Giurgiu (5,58%), Dolj (5,17%) şi Bucureşti (5%). Mișcarea decisivă a partidului AUR. Cum a reușit formațiunea lui George Simion să-și atragă votanții din diaspora.