Noi restricţii în Europa. Danemarca închide şcolile pentru prima oară după luna aprilie, Grecia extinde lockdown-ul până în 2021

Guvernul grec a anunţat luni că şcolile, restaurantele şi terenurile de sport nu vor fi redeschise până la 7 ianuarie, prelungind astfel cea mai mare parte a restricţiilor decise luna trecută în scopul limitării răspândirii coronavirusului.

07 dec. 2020, 16:20
Noi restricţii în Europa. Danemarca închide şcolile pentru prima oară după luna aprilie, Grecia extinde lockdown-ul până în 2021

Guvernele de la Atena şi Copenhaga au anunţat luni noi restricţii. Într-un briefing televizat, purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, a declarat luni că sistemul sanitar se află în continuare sub o presiune enormă şi că unele restricţii, printre care interdicţia de deplasare pe timp de noapte şi între regiuni, nu vor trebui ridicate până luna viitoare.

Pe lângă şcoli, terenuri sportive şi restaurante, pe perioada sărbătorilor de iarnă vor rămâne închise şi sălile de sport şi instalaţiile de schi, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Magazinele de sezon, care vând doar produse specifice Crăciunului, s-au redeschis luni pentru câteva zile. Până la finalul săptămânii, guvernul va mai anunţa decizii cu privire la funcţionarea bisericilor, a sectorului de retail şi a frizeriilor, a menţionat Petsas.

Grecia a raportat până acum 111.471 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 3.003 decese. Primul lockdown a fost impus la scurt timp după apariţia primelor cazuri de COVID-19 în februarie.

În acelaşi timp, luni, ​Danemarca a anunţat că şcolile, liceele, barurile, cafenelele și restaurantele vor fi închise în 38 de municipalități, printre care Copenhaga și celelalte două mari orașe ale țării, în încercarea de a stopa avansul pandemiei de coronavirus, a anunțat luni premierul acestei țări scandinave.

Infecția este prea ridicată și situația prea preocupantă. Drept urmare, trebuie să luăm măsuri pentru a controla infectarea și, deci, epidemia„, a afirmat într-o conferință de presă Mette Frederiksen, care le-a cerut danezilor să se rezume la întâlniri de maxim zece persoane de Crăciun și de Anul Nou.

Citeşte şi Restricţii de călătorie în Italia, de Sărbătorile de Iarnă. Oamenii nu au voie să meargă dintr-o regiune în alta sau la casele de vacanţă

Ca și în primăvară, elevii vor reveni la sistemul online, începând de miercuri, dată de la care barurile, cafenelele și restaurantele vor fi închise – cu excepția celor pentru livrări la domiciliu. Bibliotecile, sălile de sport, cinematografele și teatrele își vor închide și ele porțile. Aceste restricții sunt valabile până în 3 ianuarie, pentru a controla o creștere calificată drept „exponențială” de ministrul Sănătății, Magnus Heunicke.

Autoritățile au înregistrat luni un record zilnic de 2.046 cazuri în 24 de ore, iar numărul de noi infectări ar putea ajunge la 4.000 zilnic până la Crăciun în această țară cu 5,8 milioane de locuitori, potrivit televiziunii publice DR.

Restricțiile vizează cele mai afectate zone ale țării scandinave – Copenhaga și periferia sa, Aarhus (vest) și Odense (centru), unde este concentrată aproape jumătate din populația țării.