Băsescu, despre cazul Tokes: Aştept raportul Consiliului. Nu vreau să se repete experienţa cu Vadim Tudor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că, înainte de a lua o decizie, aşteaptă raportul Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" privind propunerea de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, menţionând că nu doreşte să se repete situaţia lui Corneliu Vadim Tudor când decretul prezidenţial a fost anulat în instanţă.

RomaniaTV.net
20 nov. 2013, 21:04
Băsescu, despre cazul Tokes: Aştept raportul Consiliului. Nu vreau să se repete experienţa cu Vadim Tudor

Întrebat dacă îi va retrage distincţia „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că „nu este un proces simplu”.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experienţă. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceţi aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentaţie pentru asta, un raport. (…) După care Vadim Tudor a atacat în instanţă acel document cu argumentele pentru ridicarea decoraţiei şi Administraţia Prezidenţială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanţă a fost anulată aplicarea decretului. N+o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanţă în 9 ani de mandat”, a afirmat Băsescu, la B1 TV.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional Steaua României a decis miercuri, cu cinci voturi ‘pentru’ şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes. Propunerea de retragere urmează să fie înaintată preşedintelui Traian Băsescu.

La sfârşitul lunii august, vicepreşedintele PSD Corina Creţu, care deţine Ordinul Naţional ‘Steaua României’, a solicitat în mod public retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisă Consiliului de Onoare al Ordinului.

La scurt timp, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că lideri ai PSD şi UNPR deţinători ai Ordinului ‘Steaua României’ solicită retragerea decoraţiei lui Tokes. Solicitarea a fost făcută ca urmare a unor declaraţii făcute de Tokes în luna iulie, la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad.

În decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler pe Laszlo Tokes.

Potrivit decretului semnat de şeful statului la acea dată, conferirea decoraţiei s-a făcut ”cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.