Băsescu, despre creşterea taxei la carburant: Îi voi chema pe români să se apere în stradă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1Tv, că nu este necesară creşterea accizei la benzină şi motorină, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu vrea să semneze scrisoarea cu FMI. Şeful statului a mai spus că, dacă va fi cazul, îi va chema pe români să se apere în stradă.

RomaniaTV.net
11 feb. 2014, 20:12
Băsescu, despre creşterea taxei la carburant: Îi voi chema pe români să se apere în stradă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va semna Scrisoarea cu FMI din două motive: introducerea accizei la benzină şi motorină şi introducerea creditului fiscal, al „electoratei”, prin care e redusă rata la bănci pentru persoanele care au venituri sub 1.600 lei pe lună.

Şeful statului a spus că, dacă va fi cazul, îi va chema pe români în stradă împotriva acestei accize.

„Sunt două lucruri pentru care nu semnez Scrisoarea cu FMI: acciza şi electorata. În privinţa accizei, n-au nevoie de banii aştia la buget, au nevoie de banii aştia pentru mită electorală. Au nevoie disperată de ea ca să cumpere voturi la nivel judeţean, la preşedinţii de consilii judeţene. Una e să n-ai bani la buget, cum a fost în 2010, când nu aveai bani. Iar alta e să ai bani la buget şi să impui o taxă ticăloasă. Îi voi chema pe români să se apere în strada de aceste abuzuri”, a spus Băsescu.

De asemenea, în privinţa electoratei, el a spus că oamenii vor plăti mai mult la bănci cu această măsură.

„Electorata este un fals, este o păcăleală. Ideea a plecat de la Banca Naţională. (…) Dacă electorata va apărea în scrisoarea de intenţie cu FMI, categoric nu semnez această scrisoare. Este un fals pentru că oamenii vor plăti mai mult. Oamenii continuă să plătească dobânda, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Dacă socotesc săracii cât plătesc ca dobândă vor constata că plătesc mai mult decât dacă şi-ar plăt rata la zi. Mai e un aspect urât. După doi ani, guvernul îi scuteşte de plata taxelor şi impozitelor, deci mută la toţi plătitorii de taxe datoria lor”, a mai explicat Traian Băsescu.