Băsescu despre gazele de şist: Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a ţării

Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ţării, a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la proiectul exploatării gazelor de şist.

RomaniaTV.net
29 sept. 2013, 11:51
Băsescu despre gazele de şist: Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a ţării

„Eu mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual s-ar scoate primul metru cub de gaze de şist din România sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagră. Vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut atât de mult la acest tip de independenţă, încât, ca responsabil de politica externă a României, am refuzat orice contact cu proiectul South Stream, mizând totul pe Nabucco. N-a ieşit Nabucco, dar asta nu înseamnă că abandonăm ideea de independenţă energetică”, a afirmat şeful statului, într-o emisiune la Pro Tv.

Potrivit lui Traian Băsescu, riscurile de mediu există şi nimic nu este fără riscuri, menţionând că gazele de şist s-au exploatat deja la adâncimi mai mici.

„Dacă vrem să fim deschişi, în România acum se vorbeşte, dar exploatarea gazelor de şist s-a făcut prin tehnologii mai învechite, la adâncimi mai mici. În România s-a făcut demult”, a afirmat preşedintele Băsescu, adăugând că în zece ani tehnologia va fi ‘indiscutabil’ mai bună.

„Deci noi nu avem o acoperire 100% a tipurilor de energie pe care trebuie să le furnizăm, iar gazele ne împiedică. Mai spunem că avem structuri de energie, dar să ştiţi că, pe fond, suntem importatori de ţiţei. România nu şi-ar putea acoperi integral consumul de benzină, motorină, păcură numai din producţie proprie. (…) Degeaba am vara excedent de energie electrică, dacă iarna nu am necesarul de gaze să se încălzească populaţia, să se furnizeze încălzire la populaţie”, a argumentat Traian Băsescu.