Băsescu, despre Kovesi: Dacă i-a cerut bani lui Ghiţă, să răspundă

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că în privinţa acuzaţiilor aduse Laurei Codruţa Kovesi nu este deocamdată nimic probat şi aceasta are prezumţia de nevinovăţie şi că trebuie lăsată să îşi continue parcursul european, iar când dovezile vor fi gata "statul român o înhaţă de unde s-ar afla". Băsescu mai spune că, dacă Kovesi i-a cerut bani lui Sebastian Ghiţă pentru a finanţa aducerea lui Popa din Indonezia, trebuie să răspundă deoarece nu era treaba acestuia să achite repatrierea.

RomaniaTV.net
17 feb. 2019, 19:58
Băsescu, despre Kovesi: Dacă i-a cerut bani lui Ghiţă, să răspundă

Traian Băsescu a declarat, duminică seara, la România TV, că, dacă a luat bani de la Ghiţă, Kovesi a făcut cea mai mare eroare, deoarece statul român putea să găsească bani pentru un avion care să-l aducă pe Popa din Indonezia.

„Atenţie, nu vreau să o acopăr pentru că, dacă se probează că a obţinut bani de la Ghiţă, a făcut cea mai mare eroare şi va trebui să răspundă pentru că până la urmă statul român putea găsi bani să plătească un avion sau se puteau utiliza curse regulate”, a afirmat Băsescu.

El a precizat că nu ştia cu ce a sosit Popa în ţară şi a aflat doar când acesta a ajuns în România.

Întrebat dacă procurorii au recuperat vreun prejudiciu de la Popa, Băsescu a răspuns: „De regulă DNA nu recuperează nimic. E regula generală. Îşi pune falsificatorii de prejudicii, ştiţi că ei au câteva zeci de aşa numiţi experţi tehnici şi procurorul spune, dă-mi o pagubă de 200 de milioane şi face un raport tehnic cu 200 de milioane pierdere. Astea erau tehnici ale DNA-ului şi paradoxal multe instanţe respingeau expertiza independentă deşi ştiau că aveau în faţă nişte falsuri”.

Fostul şef al statului a precizat că în privinţa Laurei Codruţa Kovesi nimic nu este probat şi aceasta are prezumţia de nevinovăţie.

„De fapt, dezbaterea este procuror şef european sau nu. Răspunsul meu aici este unul care nu vreau să fie solomonic, dar vreau să fie unul prin care respect legea. Deocamdată, nimic nu este probat. Are prezumţia de nevinovăţie. Dacă autorităţile române nu sunt pregătite să producă dovezi să o trimită imediat în judecată, ea trebuie să îşi facă parcursul european. Când dovezile vor fi gata, statul român o înhaţă de unde s-ar afla, poate să fie şi mama procurorului general european”, a explicat Băsescu.

El a mai declarat că, dacă Kovesi i-a cerut bani lui Ghiţă, atunci trebuie să răspundă pentru acest lucru.

„Dacă i-a cerut bani lui Ghiţă, să răspundă, că nu era treaba lui Ghiţă să finanţeze aducerea lui Popa din Indonezia. Dacă atâta a dus-o mintea, cum să te ducă mintea… dumneavoastră daţi-vă seama că în 2011 Ghiţă nu era parlamentar. Deci a apelat pur şi simplu la un om de afaceri, ceea ce e destul de….Trebuie legată cu declaraţia domnului Ghiţă că din 2010 se vedea de două ori pe săptămână cu Kovesi, Coldea, Maior la K2. Deci în 2011 când i-a cerut banii, era deja tandreţe mare din 2010”, a mai afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte crede că Laura Codruţa Kovesi trebuie să nu dea impresia că fuge de justiţie şi trebuie să se apere şi în faţa procurorului şi în mod public, dar să nu fie în defensivă.

„Ar trebui să nu se prevaleze de lucrurile astea şi cu demnitate să spună, da, mă duc în faţa procurorului, până la urmă e colega dânsei care o anchetează, cum să nu ai încredere într-un coleg, în justiţie. Da, mă duc, stau, rezolv lucrurile şi îmi văd şi de drumul meu la Bruxelles. Dânsa trebuie să fie foarte deschisă şi să nu dea impresia că fuge exact de justiţie, despre care ne-a vorbit atâţia ani de la DNA, şi cred că dacă află ce am spus poate reflectează. Du-te, femeie, şi spune ce ai de spus procurorului, apără-te şi în faţa procurorului şi public, dar apără-te, nu fi în defensivă”, a mai afirmat Băsescu.