Băsescu, despre legea descentralizării: Este o crimă administrativă

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri că prin legea descentralizării asupra căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament se dă o lovitură funcţionării instituţiilor din România , actul normativ reprezentând, în opinia sa, "o crimă administrativă".

20 nov. 2013, 21:57
Băsescu, despre legea descentralizării: Este o crimă administrativă

Şeful statului a fost întrebat ce se va întâmpla în România după asumarea legii descentralizării.

„România va fi răvăşită în interes electoral. Pur şi simplu, se dă o lovitură funcţionării instituţiilor din România. Până la urmă, vor adopta noua Constituţie şi România nu avea nevoie de descentralizarea de acest tip, ci avea nevoie de reorganizare administrativă şi simplificarea instituţiilor inclusiv la nivel central”, a declarat Traian Băsescu la o emisiune TV, conform Agerpres.

Citeşte şi Băsescu: Ponta şi Antonescu sunt două belele, dar nu voi ezita să pun votul pe Antonescu

Potrivit şefului statului, legea descentralizării reprezintă „o crimă administrativă”.

Avertizez public: este o crimă administrativă şi nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcţionarea acestor instituţii. Sigur că schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor. Vor pune alţi directori, va trece un timp până se reorganizează, dar se uită definiţia statului român. Statul român este stat unitar. Niciodată ministerele nu se vor putea lipsi de instrumentul teritorial prin care să facă, pe de o parte, control şi, pe de altă parte, să verifice implementarea politicilor care rezultă din legi. Eu vă dau scris că dacă vor face această mişcare care este antinaţională vor trebui în câteva săptămâni, în câteva luni să reînfiinţeze direcţii, pentru că ce dai baronului nu mai dai înapoi, să fie clar. Cum va face Ministerul Sănătăţii politica sănătăţii, dacă el nu mai are direcţiile din teritoriu? Pentru că sunt spitalele„, a explicat preşedintele Băsescu.

Citeşte şi Băsescu, despre cazul Tokes: Aştept raportul Consiliului. Nu vreau să se repete experienţa cu Vadim Tudor

Şeful statului a spus că iniţiatorii descentralizării sunt „brutali” şi „privesc prioritar interesul politic”.

Care este interesul politic? Să-şi consolideze baronii aleşi acum în asemenea măsură încât nici mama alegerilor să nu-i mai mute de acolo şi atunci transferă instituţii„, a adăugat Traian Băsescu.