Băsescu, despre legea educaţiei: Nici nu se uscase cerneala şi grupurile de interese au trecut la modificarea ei

Traian Băsescu a vorbit, la România TV, despre legea educaţiei naţionale şi despre grupurile de interese care au dorit modificarea acestei legi "pentru a subordona legea intereselor lor".
Iulian Tudor
22 mai 2016, 12:59
Băsescu, despre legea educaţiei: Nici nu se uscase cerneala şi grupurile de interese au trecut la modificarea ei

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a vorbit, la România TV, despre legea educaţiei şi despre grupurile de interese din educaţie care, la scurt timp după ce aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, „au trecut la modificarea legii pentru a subordona legea intereselor lor”.

A existat o lege a educaţiei naţionale care a fost adoptată pe 5 ianuarie 2011, după ce o comisie prezidenţială pusese diagnosticul sistemului de educaţie din România. Înainte de promovarea legii, împreună cu toate partidele şi sindicatele relevante din educaţie s-a semnat un pact pentru educaţie. Atunci principalul laitmotiv al pactului nu a fost respectat. Şi iată argumentele. Imediat ce legea a fost adoptată, şi era o lege modernă, produsă de o comisie condusă de profesorul Mircea Miclea, nici nu se uscase bine cerneala pe Monitorul Oficial şi găştile, grupurile de interese din educaţie au trecut la modificarea legii pentru a subordona legea intereselor lor. Aici în mod categoric, cei care au făcut modificări au fost şi liderii de sindicat. A fost o lege excepţională care punea elevul şi studentul în centrul sistemului, şi această lege e legea 1 din 2011. Grupurile de interese din educaţie, atât cadre didactice, rectori, universităţi private, sindicate, au făcut la această lege modificări. S-au emis 11 ordonanţe de urgenţă şi 12 legi iniţiative legislative ale grupurilor de interese din educaţie„, a declarat, la România TV, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a scris, duminică, şi un mesaj pe pagina sa de Facebook, în ceea ce priveşte legea educaţiei.

Educaţia
În anul 2007, o Comisie Prezidenţială condusă de Profesorul Mircea Miclea finaliza un raport prin care se făcea o radiografie a stării sistemului de educaţie din România. Diagnosticul Comisiei a fost necruţător: „Menţinerea actualului sistem de învăţământ din România pune în pericol competitivitatea şi prosperitatea ţării. Acest sistem are patru mari probleme: este ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate”.
În baza Raportului, aceeaşi Comisie Prezidenţială a elaborat noua Lege a Educaţiei Naţionale care avea ca obiectiv punerea în centrul sistemului de educaţie a interesului elevului şi studentului şi elimina politizarea sistemului de educaţie pe toate palierele. Înaintea promovării legii în Parlament, toate partidele parlamentare şi sindicatele din educaţie au semnat Pactul pentru Educaţie. Pe data de 5 ianuarie 2011, guvernul îşi asuma răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei Naţionale, Legea nr.1 din 2011.
Nici nu se uscase bine cerneala tipografică pe monitorul oficial şi mafiile din educaţie, formate din cadre universitare şi lideri sindicali, au trecut la modificarea legii prin ordonanţe de urgenţă şi legi. Pînă azi, nu mai puţin de 11 OUG şi 11 legi au modificat Legea Educaţiei Naţionale, aducînd din nou sistemul de educaţie la cheremul sistemului mafiot, bine consolidat şi în ziua de azi. Aşa se face că sistemul de educaţie îşi menţine diagnosticul: ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate.
Acum, cu câteva luni înainte de începerea noului an şcolar, avem o soluţie rapidă de modernizare a educaţiei . Revenirea la forma iniţială a Legii Educaţiei Naţionale, aşa cum aceasta a fost elaborată de Comisia condusă de Profesorul Mircea Miclea. Altfel, revendicările salariale trîmbiţate chiar de cei care au distrus sistemul naţional de educaţie n-ar trebui luate în considerare, pentru că banii se duc într-un sistem enorm, care produce diplome cu minimă valoare de întrebuinţare, şomeri şi tineri cu o calificare precară„, a scris Traian Băsescu pe pagina de Facebook.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 15.00 au votat peste 5,7 milioane de români. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan