Băsescu despre privatizarea Oltchim: S-a încercat prinderea unui şoricel mic într-o capcană mare

Preşedintele Băsescu a afirmat că încercarea de privatizare a Oltchim a fost un circa la care s-a pretat Guvernul, cu "intenţia de prinde un şoricel mic într-o capcană mare. Traian Băsescu a opinat că privatizările importante trebuie făcute doar cu parteneri strategici, iar în prealabil la companiile de stat trebuie impus management privat pentru "decăpuşarea" acestora.

RomaniaTV.net
16 nov. 2012, 17:09
Băsescu despre privatizarea Oltchim: S-a încercat prinderea unui şoricel mic într-o capcană mare

„Nu ne putem imagina că mai putem repeta circul de la Oltchim în care a fost un joc de-a privatizarea cu intenţia de a prinde un şoricel mic într-o capacană mare. Păcat că Guvernul s-a pretat la acest circ. Este clar că modificarea caietului de sarcini i-a fost dedicată lui Dan Diaconescu, numai că n-a spus în caietul de sarcini ‘persoană fizică-Dan Diaconescu’. Asemenea privatizare nu-i privatizare. Oltchim poate fi privatizat doar cu un partener strategic şi nu cu o persoană fizică”, a spus preşedintele României.

Acesta a cerut ca viitoarele privatizări să fie pregătite mai bine pentru a evita încă un eşec major. „Cum puteam să fiu de acord în CSAT să privatizăm CFR Marfă cu strigare? Acolo îţi trebuie partener strategic. Privatizări gen Oltchim nu pot fi acceptate şi râde toată lumea de noi”, a comentat preşedintele.

El a precizat că trebuie reanalizată oportunitatea privatizării unor pachete de acţiuni, fie majoritare, fie minoritare, în funcţie de contextul economic. Astfel, descoperirea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră a schimbat perspectivele companiilor Transgaz şi Petrom. „Transgazul a intrat în altă ligă după ce ştim ce ştim despre Marea Neagră. E de discutat dacă vrem să vindem sau nu 15%. Lucrurile, la fiecare revizuire a acordului cu FMI, se reaşează în funcie de evoluţii. De exemplu, după eşecul privatizării pachetului de la Petrom, nu l-aţi mai văzut trecut pe lista de privatizare a 10% pentru că este parte la ce se întâmplă în Marea Neagră” a mai spus Băsescu.