Băsescu, despre protocolul de colaborare PSD-UNPR: Miza este votul pentru alegerea primarilor în două tururi

Traian Băsescu, liderul Mişcării Populare, a vorbit, miercuri seară, la Televiziunea Publică, despre protocolul de colaborare dintre PSD şi UNPR. Oficialul consideră că miza semnării acestui protocol este "votul pentru alegerea primarilor în două tururi".

03 feb. 2016, 20:33
Băsescu, despre protocolul de colaborare PSD-UNPR: Miza este votul pentru alegerea primarilor în două tururi

Multi au apreciat ca semnarea protocolului (de colaborare PSD-UNPR – n.r.) era legata de votul de miercuri (ridicarea imunitatii parlamentare – n.r.), dar nu cred. Miza nu era votul pentru Gabriel Oprea, miza era votul pentru alegerea primarilor in doua tururi„, a declarat Traian Băsescu.

Daca Gabriel Oprea trece de partea liberalilor, castiga liberalii cu sase voturi. Asta e miza protocolului, nu votul de astazi. Se va semna protocolul maine (joi – n.r.), chiar daca apoi vor interveni schimbari de pozitie din partea PSD, dupa ce se va intra in campania electorala. Nu cred ca PSD isi permite sa nu semneze protocolul de frica modificarii legii alegerilor locale„, a mai explicat fostul preşedinte.

Băsescu a mai spus că nu crede că PNL este in „negocieri deschise” cu UNPR. „Poate o comunicare exista. PNL nu ii poate oferi UNPR-ului ce ii poate oferi PSD, adica locuri pe listele de la alegerile parlamentare”, a mai adaugat Traian Basescu.

„O alianta MP – UNPR este exclusa”

Liderul MP a declarat că nu a vorbit cu Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, despre o alianţă între cele două formaţiuni, în vederea alegerilor din 2016.

Este exclus. Am mai văzut unii analiști spunând cu foarte mult aplomb că au fost discuții între UNPR și Mișcarea Populară. Este o minciună de tip stalinist. N-am avut niciodată discuții cu Gabriel Oprea pe această temă. (…) În orice caz, ce vă garantez – eu nu voi fi la masa negocierilor, pentru că nu mai am ce să negociez pentru mine, nu mai vreau nimic pentru mine de la politică, dar vreau să construiesc un partid„, a precizat Basescu.

Partidul Social Democrat și Uniunea Națională pentru Progresul României semnează, joi, protocolul de colaborare, după ce miercuri evenimentul a fost amânat. Semnarea protocolului va avea loc la ora 11,00, la sala grupului PSD din Camera Deputaților, potrivit Biroului de presă al social-democraților.

Documentul, care va fi semnat de președinții PSD și UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, privește colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă.

Conform proiectului de protocol, pentru alegerile locale din iunie 2016, PSD și UNPR convin să lase la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene. Totodată, PSD și UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. „PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016 — 2020”, se arată în textul citat.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede că, după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condițiile cu privire la participarea în comun la parlamentare.

Protocolul, care încetează prin acordul părților, poate fi modificat sau completat numai cu acordul părților și intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri.

Documentul convenit de cele două partide ar fi trebuit semnat miercuri, dar liderii PSD și UNPR au decis amânarea evenimentului. Miercuri, Senatul a votat solicitarea DNA privind încuviințarea urmăririi penale în cazul președintelui UNPR, Gabriel Oprea.