PSD şi UNPR semnează, joi, protocolul de colaborare pentru alegerile locale UPDATE

Şefii PSD şi UNPR urmează să semneze, joi, protocolul de colaborare pentru alegerile locale din 2016. Protocolul trebuia semnat, miercuri, însă Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, a anunţat amânarea lui. Senatul i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Gabriel Oprea, acesta putând fi cercetat în dosarul Coloana oficială.

03 feb. 2016, 15:01
PSD şi UNPR semnează, joi, protocolul de colaborare pentru alegerile locale UPDATE

UPDATE 18.15 Liderii PSD şi UNPR au ajuns la un acord şi urmează să semneze, joi, la ora 11.00, în sala grupului PSD din Camera Deputaților, protocolul de colaborare pentru alegerile locale, potrivit Biroului de presă al social-democraților.

Documentul, care va fi semnat de președinții PSD și UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, privește colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă.

Conform proiectului de protocol, pentru alegerile locale din iunie 2016, PSD și UNPR convin să lase la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene. Totodată, PSD și UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. „PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016-2020„, a transmis Biroul de presă al PSD.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede că, după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condițiile cu privire la participarea în comun la parlamentare.

Protocolul, care încetează prin acordul părților, poate fi modificat sau completat numai cu acordul părților și intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri.

Documentul convenit de cele două partide ar fi trebuit semnat miercuri, dar liderii PSD și UNPR au decis amânarea evenimentului.

––––––––––––––––––––––––––––––

În cursul zilei de miercuri, Gabriel Oprea a răspuns laconic la întrebările jurnaliştilor, dacă şi când se semnează protocolul politic între PSD şi UNPR: „Astăzi nu. Cât mai curând”. Semnarea protocolului fusese deja amânată o dată, pentru că iniţial trebuia încheiat miercuri dimineaţă, înainte de şedinţa Senatului în care urma să se voteze ridicarea imunităţii parlamentare a lui Gabriel Oprea.

Liderul progresiștilor a avut miercuri o întrevedere, la sediul UNPR, și cu deputatul Sebastian Ghiță.

Deputatul a explicat că a avut o simplă întâlnire cu Oprea. „Am avut o întâlnire cu domnul ministru, nimic special. (…) Pur și simplu eram în zonă, i-am dat un telefon și ne-am văzut două minute”, a spus Ghiță la ieșirea de la UNPR. La remarca jurnaliștilor că Gabriel Oprea nu mai este în prezent ministru, deputatul a spus: „A fost ministru. Așa este politicos să te adresezi”.

Întrebat dacă vrea să se înscrie în UNPR, Ghiță a răspuns: „Nu am aceste opțiuni acum”.

Aproximativ în aceeași perioadă de timp, miercuri după-amiază, președintele PSD, Liviu Dragnea, și copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu au avut discuții la sediul formațiunii social-democrate.

Discuțiile ar fi putut viza un eventual protocol PSD-ALDE, o astfel de posibilitate, potrivit unor surse, fiind abordată și în cadrul unor ședințe tehnice care au avut loc anterior la nivelul conducerii social-democraților.

Citeşte şi: Senatul a votat pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea UPDATE