Băsescu, despre sesizarea CCR pentru refuzul lui Iohannis de revocare a şefei DNA: „O glumă pentru studenţii de anul I la drept”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a catalogat decizia ministrului justiţiei, Tudorel Toader, de a sesiza CCR pe refuzul preşedintelui de o revoca pe şefa DNA drept "o glumă pentru studenţii de anul I la drept".

RomaniaTV.net
16 apr. 2018, 15:22
Băsescu, despre sesizarea CCR pentru refuzul lui Iohannis de revocare a şefei DNA: „O glumă pentru studenţii de anul I la drept”

Sesizarea CCR pe refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi este „o prostie, o glumă pentru studenţii de anul I la drept”, a spus Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Fostul preşedinte a făcut trimitere la legea 303/2004 care prevăd că preşedintele României numeşte şi demite procurorul şef al DNA, la propunerea ministrului Justiţiei. 

„În lege scrie clar că preşedintele numeşte şi preşedintele revocă, e adevărat că la propunerea ministrului Justiţiei, dar este decizia presedintelui”, a mai spus Traian Băsescu.

În opinia lui Băsescu, „Tudorel Toader îşi ruinează cariera de profesor şi de orice. CCR nu poate spune că preşedintele e o maimuţă. Propunerea e o propunere. Cel care ia decizia, e cel care numeşte”.

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere menţionate, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

„Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, prevede articolul 54 la alineatul 4.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţia de şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu m-au convins. Nu voi da curs propunerii de revocare a şefei DNA”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută luni la Palatul Cotroceni.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat pe Facebook că va sesiza CCR cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA.