Băsescu, despre vaccinul lui Putin: „Dacă aș putea, m-aş duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu”

Traian Băsescu a declarat, joi seara, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, că el ar lua, pentru uz personal, vaccinul, dar nu ar putea obliga poporul să se vaccineze cu un produs netestat suficient.

RomaniaTV.net
13 aug. 2020, 18:22
Băsescu, despre vaccinul lui Putin: „Dacă aș putea, m-aş duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu”

„Dacă aș putea, m-aș duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu. Nu contează de unde îl iei. Important este ca după 3 luni să nu îl faci și să înnebunești. Chiar dacă și fiica lui Putin s-a vaccinat. Klaus Iohannis a făcut bine cum a declarat. Ce ar fi putut să zică: „Români, din respect pentru mine, mi-a dat Putin 20 de milioane de doze, dar vă ordon să vă vaccinați!” Iar, după 3 luni, te trezești cu cine știe ce reacții adverse. Aș avea curaj să fac acel vaccin, individual.”, a precizat Traian Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia. „În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană”.

„România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”, a declarat șeful statului.

OMS aminteşte că vaccinul rusesc trebuie să respecte proceduri „riguroase”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat cu prudenţă la anunţul de marţi al Rusiei referitor la realizarea unui vaccin anti-Covid-19, amintind că „precalificarea” şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri „riguroase”, informează AFP.

„Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase”, a punctat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea „primului vaccin” contra noului coronavirus.

„Precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice”, a amintit el, subliniind că procesul ar fi acelaşi pentru orice fel de vaccin.

Vaccinul lui Vladimir Putin este nesigur! „A fost aprobat după teste pe doar 38 de persoane şi provoacă reacţii adverse”)

Pe lângă validările date de fiecare ţară prin agenţiile naţionale, „OMS a instituit un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar şi pentru medicamente. Producătorii cer precalificare din partea OMS pentru că este un fel de garanţie de calitate”, a insistat el.

Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale de a stabili eficienţa produselor pe care spune că le-a dezvoltat.

Săptămâna trecută, OMS s-a arătat sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului care era aproape gata, amintind că orice produs farmaceutic trebuie „să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate” şi „nu a văzut nimic oficial”.

Pentru moment „este vital să aplicăm măsuri de sănătate publică care să funcţioneze. Noi trebuie să continuăm să investim în dezvoltarea de vaccinuri şi de tratamente care să ne ajute să reducem transmiterea pe viitor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

„Noi sperăm că unele dintre aceste vaccinuri să se dovedească sigure şi eficiente”, a continuat Tarik Jasarevic.

Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică.

Dintre cele 26, şase au ajuns la finalul lui iulie în faza a treia de dezvoltare. Cel care a fost dezvoltat de Centrul rus Gamaleïa a fost listat în faza 1.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra noului coronavirus, asigurând că va oferi „imunitate durabilă” şi că una dintre fetele sale şi l-a injectat.