Băsescu, despre vaccinul lui Putin: „Dacă aș putea, m-aş duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu”

Traian Băsescu a declarat, joi seara, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, că el ar lua, pentru uz personal, vaccinul, dar nu ar putea obliga poporul să se vaccineze cu un produs netestat suficient.
Romania TV
13 aug. 2020, 18:22
Băsescu, despre vaccinul lui Putin:

„Dacă aș putea, m-aș duce la el să îi cer unul să mă vaccinez eu. Nu contează de unde îl iei. Important este ca după 3 luni să nu îl faci și să înnebunești. Chiar dacă și fiica lui Putin s-a vaccinat. Klaus Iohannis a făcut bine cum a declarat. Ce ar fi putut să zică: „Români, din respect pentru mine, mi-a dat Putin 20 de milioane de doze, dar vă ordon să vă vaccinați!” Iar, după 3 luni, te trezești cu cine știe ce reacții adverse. Aș avea curaj să fac acel vaccin, individual.”, a precizat Traian Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia. „În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană”.

„România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”, a declarat șeful statului.

OMS aminteşte că vaccinul rusesc trebuie să respecte proceduri „riguroase”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reacţionat cu prudenţă la anunţul de marţi al Rusiei referitor la realizarea unui vaccin anti-Covid-19, amintind că „precalificarea” şi omologarea unui vaccin trebuie să urmeze proceduri „riguroase”, informează AFP.

„Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase”, a punctat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, întrebat cu privire la anunţul preşedintelui rus despre dezvoltarea „primului vaccin” contra noului coronavirus.

„Precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice”, a amintit el, subliniind că procesul ar fi acelaşi pentru orice fel de vaccin.

Vaccinul lui Vladimir Putin este nesigur! „A fost aprobat după teste pe doar 38 de persoane şi provoacă reacţii adverse”)

Pe lângă validările date de fiecare ţară prin agenţiile naţionale, „OMS a instituit un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar şi pentru medicamente. Producătorii cer precalificare din partea OMS pentru că este un fel de garanţie de calitate”, a insistat el.

Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor încercărilor sale de a stabili eficienţa produselor pe care spune că le-a dezvoltat.

Săptămâna trecută, OMS s-a arătat sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului care era aproape gata, amintind că orice produs farmaceutic trebuie „să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate” şi „nu a văzut nimic oficial”.

Pentru moment „este vital să aplicăm măsuri de sănătate publică care să funcţioneze. Noi trebuie să continuăm să investim în dezvoltarea de vaccinuri şi de tratamente care să ne ajute să reducem transmiterea pe viitor”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

„Noi sperăm că unele dintre aceste vaccinuri să se dovedească sigure şi eficiente”, a continuat Tarik Jasarevic.

Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică.

Dintre cele 26, şase au ajuns la finalul lui iulie în faza a treia de dezvoltare. Cel care a fost dezvoltat de Centrul rus Gamaleïa a fost listat în faza 1.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin contra noului coronavirus, asigurând că va oferi „imunitate durabilă” şi că una dintre fetele sale şi l-a injectat.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Ne va fi frică să mai aprindem lumina! Facturile sar în aer
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Poșta Română a început distribuirea pensiilor recalculate: Câți bani urmează să primească retroactiv pensionarii
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică