Băsescu: Doar o criză ar convinge Republica Moldova să se unească cu România. Acum nu e momentul

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că unirea României cu Republica Moldova nu este posibilă în acest moment, deoarece nu există un curent unionist puternic dincolo de Prut. Iar motivul ar fi că în Moldova există un puternic curent antiunionist, o forţă politică care se opune intrării ţării în NATO şi UE.

12 dec. 2013, 10:24
Băsescu: Doar o criză ar convinge Republica Moldova să se unească cu România. Acum nu e momentul

„În România nu au existat niciodată forţe politice care să se opună intrării ţării în UE şi NATO. În Moldova există o forţă care se opune drumului ţării către UE şi care vrea uniunea vamală cu Rusia. Şi care are o susţinere de aproape 50%. În Moldova, drumul european ar putea fi mult mai dificil. Cred că doar la o criză populaţia ar putea spune că drumul european al Moldovei este prin unirea România. La Germania a fost altceva, au vrut toate puterile ccentrale, aici e cel puţin o mare putere care se opune”, a spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele ţării a arătat şi care e miza mare din conflictul transnistrean. La această chestiune, Băsescu a afirmat că nu au existat presiuni asupra Moldovei, aşa cum au existat asupra Ucrainei.

„Asupra Republicii Moldova nu s-au exercitat presiuni de tipul celor exercitate asupra Ucrainei. Pot fi două lucruri: nu cred că Rusia va suspenda aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova. Cred că pentru Rusia, miza este Transnistria. Atât spun”, a încheiat preşedintele.

VEZI SI:

Traian Băsescu, despre unirea cu R. Moldova: Mă voi ocupa de acest proiect după ce termin mandatul