Transnistria rămâne fără drapelul rus. Iniţiativa Şevciuk ar putea fi respinsă de Consiliul Suprem

Proiectul de lege sugerat de liderul transnistrean Evgheni Şevciuk privind instaurarea legislaţiei ruse în Transnistria ar putea să fie respins de către Consiliul Suprem transnistrean, scrie în ediţia de miercuri cotidianul Nezavisimaia Gazeta, citată de RIA Novosti în pagina electronică, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
11 dec. 2013, 20:24

Motivul este adoptarea la Kiev, inclusiv de către Rusia, a unei Declaraţii cu privire la regiunea autonomă transnistreană, care confirmă integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul unei recente reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), subliniază Andrei Deşciţa, reprezentantul special al preşedintelui însărcinat cu conflictele. „În acest context, iniţiativa lui Şevciuk nu contribuie la soluţionarea problemei transnistrene”, a subliniat el.

Semnând, la Kiev, Declaraţia miniştrilor de externe OSCE cu privire la Transnistria, Moscova a susţinut integritatea teritorială a Republicii Moldova, deci nu poate accepta ca legile sale să intre în vigoare pe acest teritoriu nerecunoscut, insistă emisarul.

Şevciuk a supus Consiliului transnistrean, pe 4 decembrie, un proiect de lege constituţională implicând aplicarea legislaţiei federale ruse în regiunea autonomă moldovenească. El afirma că iniţiativa răspunde aspiraţiei transnistrenilor de a se integra în spaţiul rusesc. Într-un referendum din 2006, transnistrenii s-au pronunţat în proporţie de 97% pentru independenţa regiunii şi aderarea ei la Rusia, în viitor.

Tiraspolul explică această atitudine prin schimbările care au avut loc în Republica Moldova, şi anume parafarea Acordului de Asociere şi crarea unei zone de liber-schimb cu Uniunea Europeană (UE), denunţat ca o „presiune flagrantă” pentru populaţia care trăieşte în zona acestui conflict îngheţat.