Băsescu: E criză, dar USL nu se rupe. USD e o lovitură pentru PNL

Preşedintele Traian Băsescu consideră că prin constituirea USD se dă o lovitură PNL, însă apreciază că USL nu se va rupe pentru că, din cauza minciunilor spuse, reprezentanţii formaţiunii nu pot trăi decât împreună. 

RomaniaTV.net
11 feb. 2014, 19:48
Băsescu: E criză, dar USL nu se rupe. USD e o lovitură pentru PNL

Traian Băsescu a caracterizat apariţia USD drept „o lovitură” data PNL.

„(USD – n.r.) este clar o lovitură dată PNL, oricât de politicoşi ar fi ei între ei să spună că nu are nimic. Este evident că s-a constituit în interiorul USL un bloc format din trei: Voiculescu, Ponta şi Gabi Oprea, şi PNL, care este invitat sa meargă singur în competiţie”, a declarat Traian Băsescu la B1TV.

În opinia şefului statului, USL nu se va rupe pentru că „nu mai pot trăi decât împreună”.
„USL nu se va rupe. Este o criză, dar nu se va rupe USL pentru că oricât ar vrea PSD, dacă el iniţiază rupere, PSD pierde. Gândiţi-vă că şi-au educat împreună cu PNL-ul electoratul atâţia ani – antiBăsescu anti-instituţii ale statului, anti-Justiţie, anti-orice. Dacă se rup, cu ce rămân? Electoratul lor ar fi dezorientat. Ei nu mai pot trăi, datorită minciunilor pe care le-au spus, decât împreună, chiar şi când nu se mai iubesc. Dacă nu trece Constituţia, şi este foarte puţin probabil să treacă, vor negocia un schimb de funcţii: să dea Guvernul PNL-ului şi să candideze PSD pentru funcţia de preşedinte”, a mai apreciat Băsescu.

„Nu mai merge cu „Jos Băsescu”, cu lozinca asta. Această lozincă nu rezolvă nici problema absorbţiei fondurilor europene, nu rezolvă problema accizei abuzive. Nu rezolvă problema „electoratei”. Nu rezolvă problema creării de locuri de muncă. Ei stau doar la televizor, mă refer la guvern, în timp ce nu rezolvă nimic pentru oameni. Toată activitatea guvernului este la televizor în timp ce nu au nicio idee sa creeze locuri de muncă, în timp ce au trăit din banii contractelor şi lucrărilor începute de Emil Boc şi în condiţiile în care s-au tras 5 miliarde anul trecut fara să înceapă nicio lucrare. (…) Nu vor putea să asigure o creştere economică sustenabilă României şi au toate condiţiile să o facă”, a spus şeful statului, la B1TV.

Preşedinţii PSD, UNPR şi PC au semnat, luni, protocolul pentru constituirea alianţei electorale Uniunea Social-Democrată (USD), pentru alegerile europarlamentare, la eveniment fiind prezent şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că această aliaţă electorală este formată din trei din cele patru partide din USL şi are două din cele trei litere ale USL, dar îşi propune să aibă sută la sută din mesajele cu care USL a câştigat alegerile.

Crin Antonescu, întrebat fiind cum vede constituirea USD, alianţă între PSD, UNPR şi PC, cu un acronim asemănător USL, a răspuns:

„Aş putea fi maliţios, dar la modul amical dacă se poate spune aşa, că iar PC se ascunde după o alianţă, dar de data asta şi PSD îşi ascunde numele după o alianţă. Nu, nu este vorba despre nicio confiscare, eu cred că toată lumea deosebeşte, înţelege şi în orice caz noi care mergem sub sigla noastră trei litere care nu seamănă cu celelalte trei nu avem nicio confuzie – PNL”, a spus Antonescu, la România TV.

Liderul liberal a spus că ştia de încheierea alianţei dintre PSD, PC şi UNPR, arătând că luni s-a formalizarea această „miniconstrucţie”.

Antonescu a spus că în cazul în care PNL ar fi candidat pe liste comune cu PSD la alegerile pentru PE ar fi fost un dezavantaj.

„Nu este un risc sau în orice caz eu nu îi văd partea de risc, îi văd partea de şansă. USL nu este făcută să dureze o veşnicie. PNL este un partid care mai mare, mai mic, la putere sau în opoziţie nu şi-a abandonat niciodată identitatea şi din punctul meu de vedere acesta era dezavantajul cel mai mare al unei participări pe liste comune, faptul că PNL nu apărea”, a spus liderul liberalilor.

Preşedintele PNL a mai spus că PC a încheiat alianţa USD din cauza neînţelegerilor cu liberalii. 

„Eu nu mă înţeleg cu ei nu pentru că şi-au făcut USD. Ei şi-au făcut USD pentru că nu ne înţelegem noi”, a afirmat Antonescu.

El a precizat că PNL şi-a dorit să candideze pe liste separate la europarlamentare pentru a-şi delimita poziţia politică.