Băsescu: E un semnal înfiorător că van Rompuy şi Barroso nu au vrut să iasă cu Ponta în conferinţă

Traian Băsescu, preşedintele suspendat al României, a afirmat vizita lui Victor Ponta la Bruxelles a prilejuit un semnal înfiorător dat de către preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso primului-ministru în legătură cu evenimentele din România.

RomaniaTV.net
12 iul. 2012, 18:37
Băsescu: E un semnal înfiorător că van Rompuy şi Barroso nu au vrut să iasă cu Ponta în conferinţă

Primul-ministru s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene şi cu cel al Consiliului European. Faptul că niciunul dintre ei nu a acceptat să iasă cu premierul Victor Ponta în conferinţă de presă este un semnal înfiorător pentru România„, a declarat Traian Băsescu, la TVR, arătând că este contrar protocolului ca cei doi demnitari europeni să nu ţină o declaraţie comună dacă au primit vizita unui preşedinte sau al unui premier al Uniunii Europene.

„Când mă veţi vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca preşedinte, pentru întâlniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene, şi veţi constata că nu a fost apoi o declaraţie comună, va trebui să înţelegeţi că s-a întâmplat ceva rău”, a comentat Traian Băsescu.

Acesta a afirmat că nici el nu se aştepta la asemenea reacţii din partea oficialilor europeni. „Sincer, nu evaluam la dimensiunea asta pentru că aveam experienţa suspendării din 2007 când nu a fost o asemenea reacţie”, a spus preşedintele.

El a apreciat că înlăturarea în 36 de ore a primilor trei oameni într-un stat european nu va rămâne fără consecinţe din partea partenerilor din UE. „Reacţia Bruxelles-ului va fi mult mai dură în continuare. Nu declarativ, dar când nu se respctă valorile europene, nu mai ai uşi deschise”, a mai spus preşedintele.

De altfel, acesta şi-a exprimat dubiile că Victor Ponta sau Crin Antonescu ar putea reprezenta interesele României în mod eficient la nivelul Consiliului European. „Acum sunt al doilea ca vechime în Consiliul European. I-am prins şi pe Chirac cu Schröder, şi pe Sarkozy cu Merkel. Poate nu ar trebui să spun asta, dar mi-au trebuit vreo doi ani să înţeleg limbajul şi gestica alianţelor variabile la nivel european”, a conchis Băsescu.