Băsescu: Gazprom are interesul ca noi să nu exploatăm gazele din Marea Neagră, nici pe cele de şist

Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele din Marea Neagră, nici pe cele de şist, a declarat preşedintele Traian Băsescu într-un interviu la B1TV.

RomaniaTV.net
18 oct. 2013, 08:33
Băsescu: Gazprom are interesul ca noi să nu exploatăm gazele din Marea Neagră, nici pe cele de şist

„Gazprom are tot interesul ca România să nu exploateze nici gazele din Marea Neagră, nici pe cele de şist. E clar că Gazprom, guvernul Federaţiei Ruse, au interesul ca România să nu-şi exploateze resursele de gaze”, a declarat şeful statului.

Băsescu a mai spus că sunt 10 companii care au licenţe pentru gazele de şist şi nu ştie de ce toată lumea este concentrată pe compania americană Chevron.

„Ce nu spun ecologiştii: că resursele noastre sunt în scădere. Şi dacă nu exploatăm resursele acum, devenim foarte dependenţi de importurile de gazele străine. Iar Federaţia Rusă nu e nici mieluţ, e o mare putere şi joacă tare. Aceşti oameni trebuie să explice oamenilor de ce rămânem fără resurse”, a mai declarat şeful statului.

Compania americană Chevron a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că a decis suspendarea activităţilor în satul Siliştea, comuna Pungeşti.

„Chevron poate confirma suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm”, se arată într-un comunicat al companiei americane, citate de Agerpres.

Potrivit comunicatului, Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale.

„Chevron a obţinut permisele de mediu şi autorizaţiile necesare demarării activităţilor în Siliştea. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm”, se mai arată în comunicatul companiei.

Citeşte şi: MIZA BĂTĂLIEI contra GAZELOR DE ŞIST: Cât pierd ruşii dacă România începe exploatarea gazelor de şist

La Pungeşti, în localitatea Siliştea, oamenii au continuat joi protestele începute de luni, 14 octombrie. După ce în cursul zilei de miercuri, în zonă au fost concentrate forţe de ordine impresionante, joi dimineaţă efectivele de jandarmi şi poliţişti, dar şi utilajele Chevron au părăsit locul în care se desfăşoară protestul.

Consilierii locali din Pungeşti au votat, joi, în unanimitate, o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei. În cadrul întâlnirii convocate de îndată, au fost prezenţi 12 din cei 13 consilieri locali, aceştia votând, de asemenea în unanimitate, organizarea unui referendum local pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist, pe 24 noiembrie.

Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui. Compania şi-a exprimat interesul pentru a explora şi a extrage gaze de şist din aceste perimetre.