Băsescu, gest controversat:A decorat un militar care a aruncat în CANAL cenuşa a zeci de martiri ai Revoluţiei

Traian Băsescu semnează zeci de decrete de decorare pe final de mandat, iar printre cei onoraţi de preşedinte se numără şi colonelul Nuţu Dorel-Marian, de la SPP, un personaj controversat după ce a fost acuzat că, după revoluţia din 1989, el a aruncat în canal cenuşa a zeci de martiri.

15 dec. 2014, 16:14
Băsescu, gest controversat:A decorat un militar care a aruncat în CANAL cenuşa a zeci de martiri ai Revoluţiei

Colonelul Nuţu Dorel-Marian de la SPP, devenit acum general de brigadă din ordinul lui Traian Băsescu, a recunoscut în mărturiile date în Procesul Comunismului că, în urmă cu 25 de ani, a fost unul dintre cei care au luat de la crematoriu cenuşa morţilor de la Revoluţia din Timișoara, depozitată în pubele, şi a aruncat-o într-o gură de canal.

Declaraţia sa a fost consemnată în stenogramele procesului comunismului: „Cpt. Nuţu Dorel Marian, care a arătat că, din ordinul col. Moraru Petre, în dimineaţa de 20 decembrie 1989 s-a deplasat cu o autospecială TV la crematoriul uman, unde a preluat de la col. Baciu Ion patru pubele cu cenuşa rezultată de la incinerarea cadavrelor, pe care a aruncat-o la o gură de canal (filele 167-170 vol. V), gură de canal identificată ulterior de procuror”.

Procurorii au susţinut că prin incinerarea cadavrelor s-a urmărit ascunderea faptului că oamenii fuseseră împuşcaţi, iar aruncarea cenuşei a avut drept scop distrugerea oricărui fel de dovadă.