Băsescu: Guvernul a făcut presiuni asupra CSAT pentru implicarea în privatizarea CFR Marfă VIDEO

Traian Băsescu afirmă că nu poate accepta solicitarea Guvernului ca CSAT să acorde un aviz în privinţa privatizării CFR Marfă, precizând că procedura pe care o cere Victor Ponta este ridicolă. "Guvernul a presat în crearea unui precedent: implicarea CSAT în procese de privatizare. Mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii", a declarat preşedintele Băseascu, la Palatul Cotroceni. Potrivit lui Băsescu, Guvernul ar putea anula privatizarea companiei, însă, îi recomandă lui Victor Ponta să vină vină cu argumente juridice puternice în acest caz.

RomaniaTV.net
05 aug. 2013, 09:52
Băsescu: Guvernul a făcut presiuni asupra CSAT pentru implicarea în privatizarea CFR Marfă VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a averizat luni că, dacă Guvernul va bloca procedura de privatizare a CFR Marfă, statul român ar putea plăti despăgubiri de milioane de euro câştigătorului licitaţiei, GFR.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful statului a precizat că CSAT nu are nicio atribuţie în avizarea privatizării CFR Marfă şi că solicitarea oficială pentru convocarea CSAT şi introducerea pe ordinea de zi a privatizării CFR Marfă a venit după ce Victor Ponta plecase deja în concediu.

„Guvernul a presat în crearea unui precedent: implicarea CSAT în procese de privatizare. Mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii. Nu înţeleg de ce a fost implicată această instituţie când cel care trebuia să aibă atribuţii era cel care trebuia să aducă banii. Au declarat privatizarea un mare succes şi trebuia materializat. Constat că unii politicieni fug de succes. Nu văd de ce tocmai noi să luăm succesul lui Victor Ponta, cu atât mai mult cu cât am fost precauţi cu privire la GFR. (…) Am cerut vineri în CSAT publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Cine crede că de dragul coabitării încalc legea, se înşală amarnic. Nu am să acopăr nici rateuri, nici hoţii. Nu putem  lăsa statul să funcţioneze după cum pleacă premierul cu bona la Miami, mai bine mergea la Neptun, ne întâlneam repede. CFR Marfă e parcat la Palatul Victoria, a spus Traian Băsescu.

 

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– Vineri a avut loc o şedinţă a CSAT care s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă. Nu-mi place această plimbare a unui proces de privatizare între Guvern şi CSAT cu atât mai mult cu cât CSAT nu are atribuţii în privatizarea CFR Marfă. Guvernul a presat în crearea unui precedent: implicarea CSAT în procese de privatizare. Mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii. Nu înţeleg de ce a fost implicată această instituţie când cel care trebuia să aibă atribuţii era cel care trebuia să aducă banii. Au declarat privatizarea un mare succes şi trebuia materializat. Constat că unii politicieni fug de succes. Nu văd de ce tocmai noi să luăm succesul lui Victor Ponta, cu atât mai mult cu cât am fost precauţi cu privire la GFR.

– CSAT a avizat strategia de privatizare, avizată strict din punctul de vedere al atribuţiilor CSAT. La primul punct, avizează strategia aşa cum a fost propusă de Guvern, la punctul 2 stabileşte că Ministerul Transporturilor şi Guvernul sunt responsabili de ducerea procesului de privatizare la finalizare, şi la punctul 3 se explicitează ce a avizat CSAT din strategia de privatizare.

– Deliberat a vrut să plece în concediu şi apoi să trimită SGG scrisoarea. În adresa de înaintare ca şi în adresa semnată de Victor Ponta şi ministrul Justiţiei, solicitarea de punere pe ordinea de zi e făcută în baza art. 4, lit. d din Legea 415 din 2002. La aceste atribuţiuni la care face trimitere premierul se spune că CSAT avizează actele privind securitatea naţională. Sigur să văzând adresa am crezut că e o hotărâre urgentă de vizează securitatea naţională. Din păcate ce am primit nu corespunde cu Legea 415. Eu am primit sprea a pune pe ordinea de zi HG-ul pentru aprobarea condiţiilor principale de vânzare a acţiunilor de stat societatea comercială GFR SA în calitate de cumpărător. Nu pot găsi şi forţând interpretările vreun articol care să dea dreptul CSAT avizarae cumpărărilor de companii. Din acest punct de vedere, invocarea art. 4, lit. d, pct 2 din Legea CSAT… Mai mult, se poate emite ideea că CSAT să verifice dacă exigenţele sunt respectate în propunerea de contract dar vreau să fac precizarea că CSAT nu are atribuţii de control al Guvernului. Controlul asupra Guvernului îl exercită Parlamentul.

– E şi ridicol: CSAT să avizeze o vânzare de acţiuni şi doi se spune că mă substitui uneori prim-ministrului pentru faptul că exprim o părere şi acum chiar îmi solicită Guvernul să o fac pe prim-ministrul. Nu pot să o fac. Trebuie să respect Constituţia. Solicitarea Guvernului ascunsă sub un articol din Legea CSAT este dincolo de ce pot accepta ca preşedinte al CSAT.  

– Dacă câştigătorul licitaţiei nu vine cu banii, Guvernul poate relua procedura de privatizare. A fost unul dintre subiectele discuţiei mele cu FMI. Corect era să se facă un tur în Europa să se prezinte compania şi să avem şansa unui investitor care să aducă tehnologie. Important e ca acum Guvernul să nu blocheze procedurile. Modul cum s-a desfăşurat procesul de privatizare prevedea un eşec. Au lăsat privatizarea pentru ultima clipă.Dacă Guvernul decide să anuleze licitaţia, analizez şi această posibilitate, trebuie juridic să aibă motive foarte solide. E punctul meu de vedere, nu al CSAT, nu al premierului.

– Şi acum sunt sceptic că domnul Gruia Stoica va primi banii. Oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână semnat nu-l ia nicio bancă în serios.

– Dacă Ponta alegea Neptun, nu Miami pentru concediu, ne vedeam mai repede. A plecat cu bona la Miami. Consider că Victor Ponta fuge de răspundere.

– Omar Hayssam nici măcar nu-mi produce o minimă tresărire. Nu l-am cunoscut până nu am cerut să se ducă după ostatici. Mulţi politicieni ar trebui să se teamă, dar asta e treaba justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a participat vineri la o şedinţă a CSAT pe tema privatizării CFR Marfă. Într-un  comunicat al Preşedinţiei se arată că membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu a adoptat vreo decizie, şedinţa de vineri reprezentând însă „o discuţie constructivă” în ceea ce priveşte procedura de privatizare a CFR Marfă.

„Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A.”, se arată în comunicat.

Se precizează că CSAT a avizat deja strategia de privatizare a companiei printr-o hotărâre adoptată în 5 februarie 2013. „Nu s-a emis o altă decizie CSAT”, se spune în comunicat.

Citeşte şi: Năstase: Băsescu a vrut să arate că el este şeful CSAT. A dus instituţia în derizoriu