Băsescu: Ianukovici să nu folosească Armata, opoziţia să se delimiteze de elementele radicale VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu îşi reafirmă îngrijorarea faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina şi reia apelul la adresa omologului ucrainean, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata în reprimarea protestelor din stradă, iar forţele de poliţie "să nu recurgă la utilizarea disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

RomaniaTV.net
20 feb. 2014, 13:38

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îşi reafirmă profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a situaţiei din Ucraina, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti, sute de răniţi şi la destabilizarea majoră a statului ucrainean. Situaţia actuală poate degenera într-un conflict de proporţii cu consecinţe greu de anticipat pentru poporul ucrainean şi pentru securitatea regională la graniţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi a Uniunii Europene. România condamnă folosirea disproporţionată a forţei împotriva populaţiei şi respinge utilizarea violenţei pentru atingerea obiectivelor politice”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Citeşte şi: Ucraina fierbe: Luptele de stradă de la Kiev, cele mai violente de la izbucnirea revoltelor GALERIE FOTO

Traian Băsescu face apel, de asemenea, la liderii Opoziţiei democratice, Vitali Klitschko, Arseniy Yatsenyuk şi Oleg Tyahnybok, să se delimiteze de elementele radicale violente şi să nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa forţelor de ordine.

‘Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel la încetarea violenţei din stradă şi la angajarea dialogului dintre Putere şi Opoziţie pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina în interesul poporului ucrainean, pentru menţinerea statalităţii, a suveranităţii naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării’, mai informează Preşedinţia.

Băsescu nu consideră oportună aplicarea de sancţiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciază necesare sancţiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesivă a forţei.

‘Analizând evoluţiile din ultimele 48 de ore, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile’, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Traian Băsescu a mai făcut un apel la omologul său din Ucraina, Viktor Ianukovici, şi miercuri, cerând să nu recurgă la forţă, să nu ordone reprimarea protestatarilor şi să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev.

Numărul victimelor în confruntările violente ce au loc de marţi la Kiev a crescut la 35 de morţi, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de RIA Novosti.

‘De la începutul confruntărilor (18 februarie) au murit 35 de oameni’, a precizat sursa citată.

Confruntări de o violenţă fără precedent, de la începutul protestelor în Ucraina de acum trei luni, au izbucnit marţi dimineaţă la Kiev, în timp ce Rada Supremă se reunise pentru a examina o reformă constituţională privind reducerea prerogativelor prezidenţiale. Ciocnirile dintre forţele antiguvernamentale şi poliţişti au fost reluate joi dimineaţă în centrul Kievului, în pofida unui armistiţiu convenit miercuri seară între preşedintele Ianukovici şi liderii Opoziţiei şi a zilei de doliu decretate pentru joi în memoria celor ucişi.

Această nouă explozie de violenţă s-a soldat deja cu numeroşi morţi, cifrele vehiculate variind între şapte şi 25, numărul exact fiind greu de stabilit.