Băsescu îl atacă pe Ponta: Când eşti doctor în drept, eşti tare!

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, miercuri seară, noi atacuri la adresa premierului Victor Ponta. Şeful statului a acuzat "demagogia" şi "lipsa de cunoaştere" din declaraţiile premierului despre reprezentarea la Consiliul European şi a arătat că nu se va pune "în situaţii ridicole" pe 28 iunie când are loc summit-ul CE. Băsescu a precizat că se va întâlni joi cu Ponta pentru a discuta despre problema reprezentării la Bruxelles.
Romania TV
13 iun. 2012, 14:03
Băsescu îl atacă pe Ponta: Când eşti doctor în drept, eşti tare!

Preşedintele a spus că a avut deja miercuri o discuţie cu premierul Victor Ponta.

„Nu mă voi pune în situaţii ridicole. Nimeni să nu îmi ceară să abdic de la atribuţiile mele constituţionale. Am avut astăzi o discuţie cu premierul şi mâine ne vom întâlni şi nu vreau să anticipez rezultatul discuţiei”, a precizat Băsescu, întrebat cum va proceda în 28 iunie, dacă premierul va continua în a dori să reprezinte România la Consiliul European. 

Preşedintele a mai spus că el nu ţine să meargă la Bruxelles, dar nici nu vrea să abdice de la atribuţiile constituţionale de reprezentare a statului român.

„Eu nu sunt un om care să abdice de la atribuţiile lui constituţionale. Dacă Parlamentul României găseşte o formă legală prin care să mute atribuţiile de la preşedinte la prim ministru, nu am nimic împotrivă, dar să fie o formă legală. Nu ţin să mă mai duc, ştiu ce înseamnă această instituţie… Deci pentru mine nu mai e o curiozitate şi nici nu mai am o tentaţie de a fi printre cei mai importanţi oameni politici din UE. Am doar o experienţă de opt ani. Nu se învaţă uşor limbajul CE. Poate că într-un moment de criză ar fi mai bine să ne strângem în jurul celui care poate face cel mai mult pentru ţară în CE”, a declarat şeful statului.

Pe de altă parte, Băsescu a arătat că că delegarea atribuţiilor poate fi o soluţie, dar nicio altă soluţie nu îi poate fi impusă.  El a precizat în Constituţie sunt stabilite cazurile în care se pot delega atribuţiile: boală, demisie.

Şeful statului Victor Ponta dezinformează prin acuzaţia că preşedintele şi-ar fi atribuit în trecut, înainte de 7 mai, şi din atribuţiile Guvernului şi Parlamentului în relaţia cu Uniunea Europeană.

„Fără să vreau să fiu agresiv, dar aş da o replică domnului prim-ministru doctor Victor Ponta, care ieri făcea următoarea declaraţie: «E foarte clar că începând cu 7 mai nu se mai poate ca o singură instituţie, şi anume preşedintele României, să îndeplinească şi funcţiile Guvernului şi ale Parlamentului şi începem încet-încet să revenim fiecare la atribuţii» (…) Nu îmi place să folosesc cuvinte de genul dezinformare, minciună publică, dar pot să vă spun că de la instalarea Guvernului Ponta am avut exact acelaşi comportament în relaţia cu instituţiile statului pe care l-am avut şi în timpul celorlalalte guverne, fie că s-au numit Tăriceanu sau Boc„, a spus Băsescu.

Nu este în regulă să spui «Eu vreau să cooperez», iar pe de altă să dezinformezi„, a adăugat Băsescu.

De asemenea, Băsescu a acuzat Guvernul Ponta de „neglijenţă” în reprezentarea la şedinţele formaţiunilor Consiliului UE, el dând mai multe exemple de astfel de reuniuni din ultima lună la care Guvernul României a fost reprezentat de secretari de stat sau adjunctul şefului misiunii pe lângă UE de la Bruxelles, deşi celelalte state membre au fost reprezentate de cel puţin un ministru.

Declaraţiile preşedintelui

„În Constituţia României scrie că preşedintele reprezintă statul român. Poate în alte ţări este altfel, dar la noi aşa spune Constituţia”.

Preşedintele explică, încă o dată, diferenţa între Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene. „Este o temă aridă, tehnică, dar viaţa noastră este puternic legată de acest tratat”.

„Afirmaţia domnului prim ministru ar fi legată că doar preşedinţia s-a ocupat de problematica UE. Nu vreau să folosesc cuvinte precum minciună, că nu e frumos. Dar de la instituirea guvernului Ponta, am avut aceeaşi relaţie. Domnia sa afirmă că doar preşedintele s-a ocupat de problematica UE. Vreau să vedeţi memorandumul aprobat de mine înainte de a pleca la Consiliul informal de pe 23 mai. Vedeţi semnătura ministrului Andrei Marga, acordul primului ministru Ponta şi aprobarea mea.”

„Există nevoie de cooperare între reprezentantul statului în Consiliul European şi guvern.”

„Mi se pare nedreaptă afirmaţia premierului Ponta când eu ştiu mecanismele, iar acest memorandum stă mărturie, e acordul domniei sale, semnat de doi miniştri”.

„Toate statele au fost reprezentate de miniştri, ţara noastră a fost reprezentată de un consilier de stat, la o reuniune extrem de importantă”

„Alt exemplu: o reuniune de mediu, foarte importantă. România nu a trimis niciun reprezentant al guvernului, ci un adjunct de la misiunea de la Bruxelles. Emisiile de carbon vor costa mult România, cum a fost apărată România la nivel politic de guvern?”

„Pe 12 iunie s-a întrunit Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit. Statele sunt reprezentante la rang de ministru. Marea Britanie a trimis chiar 5 demnitari. Dezbaterea era focalizată pe sensibila problemă a pescuitului. Este extrem de interesant. România a trimis un secretar de stat, când Marea Neagră era un subiect”.

„Cât de dificil este pentru o ţară care îşi trimite un secretar de stat faţă de o ţară care îşi trimite miniştri. V-am dat câteva exemple pentru ce înseamnă demagogie şi necunoaşterea felului în care funcţionează UE, neglijarea.”

„Ieri, în Parlament şi din afirmaţia domnului prim ministru a rezultat că Parlamentul nu este implicat. Nivelul lui de implicare este problema Parlamentului”.

„De câte ori a trimis Parlamentul României puncte de vedere pertinente (la UE)? (…) Ar putea să facă chiar diplomaţie parlamentară, să sună la colegii din alte ţări, pentru a vedea dacă pot face amendamente. Parlamentul României ar putea fi extrem de implicat în adoptarea unei legislaţii europene care să ne convină. În România nu s-a întâmplat încă, deşi de 2 ani avem noul Tratat în vigoare.”

„Primii care trebuie să fie implicaţi în aplicarea acestor Tratate şi în valorificarea lor în favoarea statului, sunt chiar instituţiile de stat, Guvern, Preşedinţie.”

„S-a adoptat Pactul de Creştere, nu a existat nicio contribuţie a Parlamentului României.”

„Cel mai important ar fi dacă obiectul lansat de premierul Ponta ar ocaziona o dezbatere cinstită. Numai distorsionează conţinutul tratatului şi ratează şansa de a înţelege foarte bine în ce lume trăim. Trăim într-o lume mai complicată decât credem, alta decât una în care trăim cu unul sau altul. Dacă nu suntem atenţi, riscăm să fim striviţi de infantilitatea noastră”.

„Eu nu sunt un om care să abdice de la atribuţiile lui constituţionale. Dacă Parlamentul României găseşte o formă legală prin care să mute atribuţiile de la preşedinte la prim ministru, nu am nimic împotrivă, dar să fie o formă legală. Nu ţin să mă mai duc, ştiu ce înseamnă această instituţie… deci pentru mine nu mai e o curiozitate şi nici nu mai am o tentaţie din a fi printre cei mai importanţi oameni politici din UE. Am doar o experienţă de opt ani. Nu se învaţă uşor limbajul CE. Poate că într-un moment de criză ar fi mai bine să ne strângem în jurul celui care poate face cel mai mult pentru ţară în CE.”

„Nu mă voi pune în situaţii ridicole. Nimeni să nu îmi ceară să abdic de la atribuţiile mele constituţionale. Am avut astăzi o discuţie cu premierul şi mâine ne vom întâlni şi nu vreau să anticipez rezultatul discuţiei.”

„Nu e un conflict care să ne ajute. Doar specialiştii de la Bruxelles ar putea face aprecieri, în rest, pentru toţi ceilalţi, este un semn de întrebare”.

„Vorbesc de trei ani despre revizuire Constituţiei. Ar fi o soluţie în cazul în care cineva îmi ia de pe umeri această responsabilitate. Deocamdată, avem doar un articol 80”.

„Întâlnirea cu Ponta nu va fi publică.”

„Parlamentul nu poate stabili sarcini pentru Preşedintele României. Tot Constituţie stabileşte acest lucru. Când nu mai e supus controlului de constituţionalitate, e greu de aprobat ca lege, nu mai poţi să spui că o hotărâre e lege (…) Ne îndreptăm către un lucru foarte grav. Mă tem că văzând şi ce se întâmplă la TVR şi cum s-a încercat o intervenţie a guvernului prin mutarea Inspectoratului de Stat în Construcţii. Mă tem că intrăm într-o zonă de derapaj de la democraţie, simptomele sunt tot mai puternice. Eu nu voi tolera acest lucru, le voi semnala public, mă voi bate cu ele.”

„TVR trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe alte baze. Nu poate funcţiona aşa. Nu spune nimeni că nu trebuie să avem o televiziune de stat, dar aceasta a ajuns o afacere. O afacere a celor din televiziune, este evident că acolo sunt afaceri de familie, inter-trusturi. O televiziune cu 3.500 de salariaţi care cumpără atât producţie de pe piaţă. Avem o singură soluţie: desfiinţarea ei, numit un manager care să facă o TV publică, depolitizată, care să răspundă unor exigenţe. Să aibă cultură câtă trebuie, să aibă şi campionatul de fotbal, să transmită integral Jocurile Olimpice”.

„Nu te poţi juca cu legile în funcţie de cum îţi dictează interesele politic. Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război. Nu mi-e frică de suspendare. Ce pierd? Rămân cu familia întreagă, nu mă duc la spital. Unde e problema?”.

„Niciodată nu va trece prin votul românilor o Constituţie prin care ei nu îşi pot alege preşedintele. Orice intenţie de acest gen sunt convins că ar fi respinsă de populaţie la referendum.”

„Se ştie că nu suntem activi în cooperarea cu Parlamentul European, nu mai zic de parlamentele altor ţări. Ambasadele străine la noi s-au îngrozit, ieri.”

„Eu sunt mândru de ce s-a întâmplat la Institutul Cultural Român de când sunt eu preşedinte şi de când e Horia Patapievici la cârma lui. A devenit un instrument de promovare excelent. Nici măcar nu m-au informat că au luat Institutul Cultural Român de la Preşedinte la Senat.”

„Când eşti doctor în drept, eşti tare! Doctore!”

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Alex Dobrescu, un nou ordin de protecție! Reclamanta este fosta sa soție, cu care are un băiat 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'