Băsescu: Imaginea României, afectată de denigrarea instituţiilor şi legi neconstituţionale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că imaginea externă a României este afectată din pricina faptului că românii "denigrează" instituţiile care "îşi fac treaba" şi prin faptul că în dezbaterea publică, dar şi în cea parlamentară ajung legi neconstituţionale, el dând ca exemplu proiectul legislativ privind Roşia Montană.
Romania TV
16 sept. 2013, 07:23
Băsescu: Imaginea României, afectată de denigrarea instituţiilor şi legi neconstituţionale

„Aici nu vorbim să facem publicitatea unui produs prost spunând că el e bun, ci de o ţară – România – care are de ce să fie mândră de ea şi totuşi nu reuşeşte. Mi-am pus întrebarea: de ce nu reuşim? Şi răspunsul se află în ceea ce nu facem, probabil. De ce percepţia noastră este mai rea decât realităţile noastre şi poate aici pot găsi mici explicaţii. (…) Un exemplu – Roşia Montană. Ştim că s-a trimis în Parlament o lege neconstituţională, care nu va putea trece de Curtea Constituţională. În baza ei generăm o dezbatere care se va finaliza cu o lege neconstituţională. Cum să avem o imagine bună, când şi străinii ne ştiu Constituţia? Ştiu că finalul acestui joc va fi respingerea de către Curtea Constituţională în principalele ei prevederi”, a spus Traian Băsescu, în cadrul Forumului European al Diplomaţiei Publice, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că un alt exemplu „de cum ne autodistrugem imaginea” este legat de „propagarea” ideii că Justiţia din România nu ar fi independentă faţă de factorul politic.
„Noi ne denigrăm propriile instituţii de dimineaţa până seara şi nu o fac oameni neinstruiţi, ci oameni cu responsabilităţi uriaşe. Vedem cum suntem supăraţi că o instituţie ca DNA sau completele de judecată anchetează, judecă, condamnă şi atunci spunem persoana X este cea care a pus să mi se facă un dosar, când de fapt pur şi simplu instituţii ale statului îşi fac treaba. Dacă noi propagăm asta, cum să ne creadă cei din afară că Justiţia din România este independentă?”, a întrebat retoric preşedintele.

Preşedintele Băsescu consideră că România e percepută mai rău decât e în realitate şi că în UE sunt ţări mult mai corupte, în care Justiţia e mult mai temătoare să se atingă de oameni politici şi, cu toate acestea, România e definită ca având o Justiţie ce nu are curaj să se atingă de politicieni.

„Cu toată sinceritatea vă spun că am convingerea că România este percepută mai rău decât este ea în realitatea. Realităţile româneşti sunt mai bune decât descrierile pe care le avem în opinia publică din străinătate. România este o ţară echilibrată macroeconomic, care are şanse de creştere economică dacă atrage fonduri europene mai mare decât ar putea realiza multe alte ţări, are o istorie, este extraordinar de frumoasă, cu oameni care în general sunt civilizaţi şi educaţi, iar despre noi se ştiu în UE lucruri mult mai rele şi mai puţin importante. Sigur, lumea nu poate fi păcălită şi asta este o altă realitate”, a mai spus şeful statului.

Şeful statului a precizat că este convins că în UE sunt ţări mult mai corupte decât România, în care Justiţia e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici.

„Sunt covins că sunt ţări în UE mai corupte decât România. O spun cu responsabilitate şi ştiind despre ce vorbesc. Sunt convins că în UE sunt ţări în care Justiţia e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici de nivel înalt. Şi totuşi România este cea definită ca având o Justiţie care nu are curaj să se atingă de oameni politici importanţi. Deci problema e la noi – cât de credibili suntem în acţiunile noastre şi cum ne prezentăm explicând cine suntem”, a adăugat şeful statului.

Spynews
Bogdan, tânărul care a murit după ce a intrat cu maşina într-o cisternă încărcată cu benzină era poliţist. În trecut, ar mai fi încercat să își pună capăt zilelor
Bzi.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!”
Fanatik.ro
A plantat vița de vie lângă răsadurile de roșii, iar ce a urmat a fost complet neașteptat. Un român s-a trezit cu o recoltă ireală
Capital.ro
Reguli la buletin. Obligatoriu pentru românii care nu locuiesc la adresa declarată
Playtech.ro
Te SPERII! Cum arăta Valentina Pelinel la 20 de ani. ȘOC TOTAL pentru Cristi Borcea
DailyBusiness
Românii care primesc pensii mai mari cu 50% înainte de recalculare. Decizia care îi avantajează
Adevarul
Premieră pe piața medicală din România. Tehnologie unică în lume de înlocuire totală a danturii în doar cinci zile
Spynews
Poliţist din Cluj-Napoca, reţinut după ce ar fi primit 12.000 de euro mită. A fost pus să distrugă un proces verbal
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod portocaliu de furtuni severe în multe zone din țară! Care sunt județele vizate 
Evz.ro
Miliardarii Planetei, și mai bogați. Au un secret bine păzit
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Leonard Doroftei! A dat 20 de kilograme jos, după ce a renunțat la alcool
wowbiz.ro
Bogdan a murit carbonizat după ce mașina pe care o conducea s-a izbit puternic de o cisternă plină cu benzină! Familia îl căuta neîncetat, fără să știe ce se întâmplase, de fapt, cu el: „Să fii bine acolo sus”
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, prima reacție după ce s-a despărțit de Gabi Bădălău. Mesaj neașteptat 😲
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Oana Lis a adus un alt bărbat în casa în care locuiește alături de Viorel Lis. Cine este și care este motivul pentru care a venit
Capital.ro
Se plătesc 284 DE LEI în plus. Banii vor intra direct PE CARD în fiecare lună
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la ce s-au certat milionarii
stirilekanald.ro
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
substantial.ro
Un soldat polonez a murit după ce a fost înjunghiat de un migrant la granița dintre Polonia și Belarus
MediaFlux
AJUTOARE de stat pentru PENSIONARI: ALIMENTE și HAINE. Guvernul a aprobat
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'