Băsescu îşi amână pentru miercuri declaraţia pe marginea invalidării referendumului

O declaraţie a preşedintelui suspendat Traian Băsescu cu privire la decizia luată marţi de Curtea Constituţională în legătură cu referendumul ar fi posibilă miercuri, după citirea în plenul Curţii a textului deciziei, au declarat surse din staff-ul de campanie al acestuia.

RomaniaTV.net
21 aug. 2012, 16:42
Băsescu îşi amână pentru miercuri declaraţia pe marginea invalidării referendumului

Traian Băsescu a decis să nu aibă nicio reacţie privind decizia CCR în cursul acestei zile, au mai precizat sursele menţionate. De altfel, preşedintele suspendat nici nu a mai venit marţi la sediul său de campanie din strada Comăniţa nr. 9.

Traian Băsescu a fost aşteptat, marţi, la sediul său de campanie, de câteva zeci de jurnalişti ai presei române, dar şi internaţionale pentru o eventuală declaraţie a sa privind decizia de marţi a Curţii Constituţionale cu privire la referendum.

Numărul echipelor de jurnalişti din faţa sediului de campanie al lui Băsescu a crescut rapid după ce a fost anunţată la prânz decizia Curţii Constituţionale de a nu valida referendumul din 29 iulie şi, de asemenea, a crescut şi numărul efectivelor de jandarmi. Aceştia au coborât din maşini şi gardurile folosite pentru blocarea accesului pe stradă, însă traficul nu a fost restricţionat, iar singurul incident a fost venirea pe stradă a unui protestatar anti-Băsescu, care a fugit până sub ferestrele sediului de campanie, unde a scandat cu putere câteva lozinci împotriva preşedintelui suspendat şi a Curţii Constituţionale, fiind apoi ridicat de o echipă de jandarmi.

După prânz, la sediul de campanie au venit şi câţiva simpatizanţi ai lui Băsescu. Aceştia le-au dat buchete de flori persoanelor din staff-ul de campanie al lui Băsescu.

La sediul de campanie s-au aflat, în cursul zilei, Bogdan Drăgoi, Bogdan Oprea, Bogdan Mănoiu, Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Diaconescu.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este INVALID, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni. Decizia a fost luată cu şase voturi la trei după o şedinţă care a durat mai puţin de trei ore. Verdictul a fost acordat în cea de-a patra întâlnire a judecătorilor CCR, după trei săptămâni de amânări şi controverse.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis marţi că referendumul din 29 iulie nu este valid. Decizia luată conform regulamentului cu două treimi din voturi îl aduce din nou pe Traian Băsescu în fruntea statului.

Practic, Băsescu se va întoarce la Cotroceni după şase săptămâni de suspendare.

Imediat după încheierea şedinţei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

„A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul”, a explicat Zegrean. Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

„Decizia a fost luată cu majoritatea legală cerută. A fost majoritate calificată. Rezultatul este cel de invalidare. Preşedintele şi comunicatul CCR va lămuri”, a declarat judecătorul Tudorel Toader.

Citirea hotărârii privind referendumul va avea loc miercuri, la ora 10.00, când judecătorii CCR se vor întruni într-o nouă şedinţă.