Băsescu: La CFR Marfă, Ponta a vrut să ajute un prieten, pe Gruia Stoica, şi a ieşit prost

Preşedintele Traian Băsescu îl acuză pe premierul Victor Ponta că în privinţa privatizării CFR Marfă "a vrut să îşi ajute un prieten", pe Gruia Stoica, cel care conduce GFR, compania care câştigase licitaţia de privatizare, şi "a ieşit prost".

RomaniaTV.net
18 oct. 2013, 08:27
Băsescu: La CFR Marfă, Ponta a vrut să ajute un prieten, pe Gruia Stoica, şi a ieşit prost

„La CFR Marfă a vrut (premierul Victor Ponta – n.r.) să îşi ajute un prieten, pe Gruia Stoica. (…) Un amic, în orice caz. Şi a ieşit prost”, a declarat Băsescu, vineri, la B1 TV.

Preşedintele a mai spus că „miza era prelungirea termenului de plată, în speranţa că GFR-ul va găsi sursa de finanţare”, inclusiv la „Eximbank-ul românesc, care este controlat de PSD în acest moment”.

Şeful statului a mai spus că CFR Marfă nu e companie de tip chioşc, poteţialulul acesteia este uriaş, iar privatizarea nu se face într-o lună sau două.

„Ce vă pot spune este că va fi o privatizare ca la carte”, a spus Băsescu despre ce se va întâmpla de acum încolo cu privatizarea CFR Marfă.

Preşedintele a mai susţinut că premierul Ponta ştia că Gruia Stoica nu are banii necesari.

Privatizarea CFR Marfă nu s-a putut finaliza la termenul limită, luni, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfă prevede că transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din acţiuni se realizează la data îndeplinirii cumulative a cinci condiţii: emiterea unei decizii din partea autorităţilor de concurenţă; finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra companiei la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii în urma operaţiunii; obţinerea de către vânzător de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii a unui acord cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii contractului; creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător şi semnarea declaraţiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în registrul acţionarilor şi de acţiuni al societăţii.

Consiliul Concurenţei nu a putut da avizul până luni, instituţia cerând date suplimentare privind tranzacţia.

Premierul Victor Ponta i-a transmis ministrului Ramona Mănescu să se asigure că noua procedură pentru privatizarea CFR Marfă nu va mai fi blocată nici de CSAT, nici de bănci sau de funcţionari asupra cărora se fac presiuni politice.