Băsescu, la PPE: România vrea să participe la deciziile din zona Euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Congresul PPE, că soluţia pentru actuala criză economică este ca statele din UE să rămână unite, să fie 27 de membri, şi nu 17, câte state are zona euro.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 15:49
Băsescu, la PPE: România vrea să participe la deciziile din zona Euro

„Soluţia pentru actuala criză este să rămânem uniţi. Să rămânem 27 de membri în UE, şi nu 17, cât are zona euro”, a spus preşedintele Băsescu, la Marsilia, unde participă la Congresul Partidului Popular European (PPE), transmite Mediafax.

Declaraţia şefului statului român a venit după ce, în cursul zilei de joi, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a reiterat că doreşte un acord privind disciplina bugetară la nivelul celor 27 de state membre UE, dar, în cazul unui eşec, acordul va fi semnat doar cu cele 17 state membre ale zonei Euro.

„Vrem cele 27 de state, dar, dacă în interiorul celor 27 va fi un blocaj, vom trece la 17”, a avertizat Sarkozy, potrivit AFP.

Tot la Congresul PPE, Traian Băsescu a arătat că România vrea să participe la deciziile cu privire la Zona Euro pentru că „orice decizie sau orice lipsă a unei decizii afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români”.

„În ultima perioadă am auzit din ce în ce mai mult despre «grupul euro şi alţii». Trebuie să lămuresc pe toată lumea că viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din afara zonei Euro este afectată în mod dramatic de ce se întâmplă în Zona Euro”, a declarat Băsescu.

El a susţinut că România este extrem de dependentă de zona Euro, dând ca exemplu exporturile. Preşedintele Băsescu a spus că partenerii principali ai României sunt Franţa, Germania, Spania, Italia.

„România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state. România vrea să participe la deciziile cu privire la Zona Euro pentru că orice decizie sau orice lipsă a unei decizii cu privire la zona Euro afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români. Soluţia la criză este să rămânem uniţi, să rămână o Uniune Europeană cu 27 de membri, nu cu 17 membri”, a adăugat şeful statului român.

Totodată, Băsescu a afirmat că guvernul de centru-dreapta din România aduce o contribuţie puternică la proiectul european „inclusiv prin asumarea curajoasă şi demnă a măsurilor necesare pentru asigurarea stabilităţii sale economice”.

Înainte de a-şi susţine discursul, şeful statului român a avut o discuţie pe holul imobilului unde se desfăşoară summit-ul PPE,cu unii din liderii Partidului Democrat Liberal, printre care premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, europarlamentarii Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu şi miniştrii Sulfina Barbu şi Anca Boagiu.