Băsescu le-a mulţumit românilor că au înţeles comandamentul major al României

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Berlin, că românii au acceptat ideea că nu se poate cheltui mai mult decât se produce şi le-a mulţumit că au înţeles "comandamentul major" pe care România l-a avut şi anul trecut şi anul acesta, anume un stat mai suplu, mai puţin cheltuitor.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 17:11
Băsescu le-a mulţumit românilor că au înţeles comandamentul major al României

România a luat măsuri extrem de dificile anul trecut şi, paradoxal, dacă aţi observat, deşi au fost manifestaţii de stradă, ele au fost la o limită a suportabilului, motiv pentru care până şi aici, la Berlin, ţin să le mulţumesc românilor că au înţeles comandamentul major pe care România l-a avut şi anul trecut şi anul acesta, anume un stat mai suplu, mai puţin cheltuitor, ca, de altfel, şi ajutoare sociale mai focusate, în aşa fel încât resursele să poată merge către dezvoltare„, a declarat Traian Băsescu, la conferinţa cu tema „Germania şi România – parteneri în Europa„.

El a mai spus că, din punct de vedere politic, a fost extrem de dificilă şi costisitoare derularea unui astfel de program de ajustare socială.

Dar cei care au suportat în mod direct au fost cei 22 de milioane de români. Faptul că românii au înţeles că nu putem avansa fără o Românie performantă şi că trebuie să luăm măsuri pe care nu le-am luat 20 de ani, crezând că statul social e ceva ce ne vine de la sine, e marele câştig al acestei crize. Repet, românii nu sunt bucuroşi pentru măsurile care s-au luat, pentru că nimănui nu-i place austeritatea, dar din comportamentul acestei naţiuni am înţeles că a acceptat ideea că nu putem cheltui mai mult decât producem„, a apreciat şeful statului.

El a enumerat măsurile luate, dar care au fost „asumate cu strângere de inimă de politicieni, convinşi că nu există altă soluţie”.

Aici a fost vorba de măsurile drastice luate de diminuare a costurilor de funcţionare ale statului. S-au redus salariile în sectorul public cu 25%, de anul trecut au fost disponibilizaţi 183.000 de oameni din sectorul public, un sector public care avea 1,4 milioane de salariaţi şi obiectivul e să ajungem la 1,1 milioane până la sfârşitul anului viitor. De asemenea, în sectorul social s-au redus ajutoarele sociale cu mai bine de 15%, iar în momentul de faţă avem în aprobare o lege care reduce programele sociale de la 54 la 9„, a mai afirmat Băsescu.