Băsescu: Marea Neagră este cea mai mare vulnerabilitate în regiune

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că Marea Neagră a devenit partea cea mai sensibilă în regiune, catalogând-o drept 'stomacul moale', transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
16 mai 2014, 12:20
Băsescu: Marea Neagră este cea mai mare vulnerabilitate în regiune

‘În opinia noastră, Marea Neagră a devenit acum partea cea mai sensibilă în regiune, este vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem. Este, dacă vreţi, stomacul moale’, a afirmat şeful statului la Palatul Cotroceni, după convorbirile cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Potrivit preşedintelui, ‘Crimeea este un nou punct care trebuie compensat’. ‘Am enumerat toate conflictele îngheţate, Nagorno Karabah, Osetia de Sud, Transnistria, Abhazia şi acum un nou punct – Crimeea – care trebuie compensat. Exact acestea sunt elementele pe care le avem în vedere atunci când eu, spre exemplu, ca preşedinte al României, în discuţiile cu secretarul general NATO, am subliniat necesitatea consolidării flancului estic al Alianţei, aducând ca argument şi dezechilibrul strategic creat în Marea Neagră’, a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele ţării a precizat că problema consolidării flancului estic s-a pus imediat ce Federaţia Rusă a început operaţiunile de preluare a Crimeei.

‘Ştiţi foarte bine că navele americane, avioanele canadiene, avioanele americane, suplimentarea trupelor terestre americane s-au făcut imediat în acest proces de consolidare şi de încercare de a restabili echilibrele strategice pe flancul de est al Alianţei. Deci, la asta m-am referit când am spus că trebuie reechilibrate capacităţile militare la Marea Neagră’, a arătat şeful statului.