Băsescu: Modificarea Constituţiei este obligatorie. Cine nu vrea să-şi asume responsabilitatea

Președintele Traian Băsescu a respins propunerea opoziției ca aderarea la Acordul fiscal al statelor din zona euro să se facă printr-o lege votată de două treimi dintre parlamentari întrucât nu este vorba de un nou Tratat al UE, ci de un acord interguvernamental. Băsescu a spus că este datoria Parlamentului să-și asume un eventual refuz al aderării la acest acord.

11 dec. 2011, 15:44
Băsescu: Modificarea Constituţiei este obligatorie. Cine nu vrea să-şi asume responsabilitatea

Președintele a anunțat că miercuri se vor desfășura consultările cu partidele politice pe marginea Acordului de guvernanță fiscală, dar a precizat că soluția propusă deja de opoziție pentru modalitatea de aderare nu este viabilă. „Sper să nu fie aceiași juriști care au decis că președintele Senatului, Mircea Geoană, poate fi înlocuit fără să se dea un vot în plen”, a spus șeful statului.

Acesta a avertizat că articolul 148 din Constituție nu oferă cadrul suficient pentru ca aderarea să se facă doar prin lege adoptată de două treimi dintre parlamentari. „Nu este de joacă, nici măcar cu improvizații majore. Acolo nu se va duce un fost procuror care acum e în politică. Dacă am introdus deficit de 0,5% în Constituție sau act echivalent, asta o va decide Curtea Europeană de Justiție”, a afirmat Băsescu făcând o aluzie transparentă la Victor Ponta.

Traian Băsescu a avertizat și Parlamentul că este liber să decidă ca România să nu intre în acord, dar să-și asume și responsabilitatea unei asemenea decizii. „Mi-am asumat informarea Consiliului European că România va adera la acord. Dacă Parlamentul va hotărî altfel, este problema Parlamentului”, a declarat șeful statului.

„Asta e Europa unită!”

„Opinia mea, cu juriștii consultați, este că nu avem soluții decât prin Constituție. Din păcate, termenul dat de decizia de la Bruxelles este sfârșitul anului 2012. Dacă nu respecți acest lucru, nu intri în acord. Să-și asume responsabilitatea cine vrea”, a spus președintele.

El a subliniat că a fost șeful de stat sau de guvern din afara zonei euro care a pledat cel mai mult pentru extinderea acestui acord și pentru statele care nu au adoptat moneda unică. „Consider că aderarea noastră la acord este în interesul național. Nu s-a obținut ușor acest acord. Inițial, se viza doar un acord pentru statele din zona euro. Pot să spun că am fost cel mai preocupat lider din zona non-euro să fim și noi acolo”, susține Băsescu.

„Asta e Europa unită!”, a adăugat președintele la finele conferinței de presă.