Băsescu: Motorina românească va ajunge să fie mai scumpă decât în Austria, care extrage petrol de la noi VIDEO

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a făcut un apel la premierul Victor Ponta pentru ca acesta să renunţe la majorarea accizei pe carburanţi.

RomaniaTV.net
31 mart. 2014, 13:13
Băsescu: Motorina românească va ajunge să fie mai scumpă decât în Austria, care extrage petrol de la noi VIDEO

El a arătat care vor fi sectoarele economice care vor avea cel mai mult de suferit din cauza acestei majorări. Astfel, printre cei care vor resimţi cel mai mult această scumpire vor fi agricultorii, transportatorii, firmele de curierat, etc.

„Cine va avea de suferit de pe urma accizei la carburanţi? Vor avea de suferit şi agricultorii, dar şi firmele de curierat, că merg ele cu motociclete, cu maşini. Foarte multe afaceri vor fi afectate de această creştere a accizei. Apoi, de ce restitui doar companiilor şi nu oamenilor? Sunt oameni care nu pot ajunge la serviciu decât cu maşina personală. E o discriminare grosolană care se face între consumatorii de combustibili. Cred că cea mai bună soluţie e renunţarea la această acciză. Ajung cele 35 de taxe noi introduse de guvernul Victor Ponta. Dacă ar fi fost o necesitate, nu aş fi spus nimic. Dar e o necesitate pentru a da bani baronilor. Vă amintesc că despre taxa de stâlp nu am spus nimic, de mult spun că e nevoie de lărgirea bazei de impozitare”, a spus şeful statului.

Băsescu a arătat că această majorare a accizei va scumpi carburanţilor, iar preţul motorinei va ajunge mai ridicat decât în Germania sau Austria. Mai mult, subliniază şeful statului, motorina din România va fi mai scumpă decât cea din Austria, deşi austriecii exploatează resursele petroliere din ţara noastră. Lanţul economic ar fi următorul: OMV-ul extrage petrol din România, îl rafinează şi-l transportă către Austria. Iar dacă s-ar adăuga costurile de rafinare, transport, alte costuri ale companiei şi motorina pe care o vinde în Austria (din petrol românesc) tot ar fi mai ieftină decât în Austria. Din cauza accizei.

„Deja motorina va fi mai scumpă ca-n Germania sau decât în Austria, în condiţiile în care OMV-ul austriac exploatează resursele din România. E inadmisibil şi politic şi moral ce face premierul Ponta. De aceea, îmi permit să-l rog din nou să renunţe la această acciză”, a mai spus Traian Băsescu.