Băsescu, mulţumiri pentru reacţia imediată a SUA de descurajare a Rusiei de a redeveni URSS

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că reacţia imediată a Statelor Unite ale Americii la momentul declanşării conflictului din Ucraina este o probă că SUA îşi respectă cuvântul, o atitudine pe care Washingtonul o solicită şi din partea României pentru realizarea statului de drept.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 09:05
Băsescu, mulţumiri pentru reacţia imediată a SUA de descurajare a Rusiei  de a redeveni URSS

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că a discutat cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, la Palatul Cotroceni despre nevoia ca în România să se consolideze statul de drept ‘ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a Parteneriatului Strategic cu SUA’, relatează Agerpres.

El a mai arătat că i-a mulţumit oficialului american pentru „reacţia imediată pe care a avut-o SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi a anexării ilegale a Crimeei prin suplimentarea de forţe aeriene, navale şi terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la misiunea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică”.

CITEŞTE ŞI Joe Biden: Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, aplicăm noi sancţiuni

‘Este o reconfirmare şi de data aceasta o probă a faptului că SUA îşi respectă cuvântul, de aceea probabil şi exigenţa SUA în relaţia cu România ca şi noi să ne respectăm cuvântul şi să realizăm statul de drept’, a spus şeful statului.

Discuţiile au vizat şi vulnerabilităţile create la Marea Neagră şi tematica viitorului summit NATO.

O mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizată, şi anume dependenţa energetică exagerată de gazele din Federaţia Rusă’, a afirmat şeful statului.

S-a făcut şi o scurtă trecere în revistă a creşterii foarte puternice a investiţiilor americane în România, care, potrivit şefului statului român, au creat zeci de mii de locuri de muncă.

‘Îi dădeam vicepreşedintelui un exemplu. Am fost de curând la inaugurarea unei mari firme Lapkin, la Ploieşti, şi primul lot produs de pompe pentru industria petrolieră era pentru export în Statele Unite’, a adăugat şeful statului.

Cei doi oficiali au avut la Palatul Cotroceni convorbiri tete-a-tete şi oficiale în cadrul delegaţiilor oficiale.