Băsescu: N-am văzut moldoveni cu ochi oblici. Ce să caute R. Moldova în Eurasia? Viitorul e în UE

Traian Băsescu reia tema integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, afirmând că poporul moldovean este parte a poporului român. "N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică. Cetățenii Republicii Moldova sînt la fel ca cei din România", afirmă şeful statului român într-un interviu pentru europalibera.org.

RomaniaTV.net
16 iul. 2013, 16:29
Băsescu: N-am văzut moldoveni cu ochi oblici. Ce să caute R. Moldova în Eurasia? Viitorul e în UE

Întrebat ce părere are despre faptul că majoritatea posturilor de televiziune din Republica Moldova fac în această perioadă o campanie insistentă în care prezintă avantajele aderării Republicii Moldova la Uniunea Eurasia ca soluție în locul UE, Traian Băsescu a răspuns ironic.
 
„N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică. Cetățenii Republicii Moldova sînt la fel ca cei din România. Sînt două țări independente, dar cred că opțiunea de suflet e cea de a reveni acasă, adică în Europa”, a declarat preşedintele României.

Potrivit lui Băsescu, Federaţia Rusă ar trebui să nu intervină în decizia Chişinăului de a-şi alege singur viitorul.

„Cred că Moscova ar putea să fie rezonabilă în raport cu Republica Moldova și să lase decizia ca în ceea ce privește viitorul acestei țări să fie hotărît la Chișinău, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la București sau la Washington”, a precizat şeful statului român, adăugând totodată că nu are semnale cum că Moscova ar putea fi „rezonabilă”.

Practic, spune preşedintele, cu atât mai mult este îndreptăţită Republica Moldova să înceapă procesul de aderare la UE cu cât cultura şi istoria basarabenilor recomandă un astfel de demers.

„Nimeni nu vrea să integreze cu forța Republica Moldova, ambele părți își doresc să o convingă. Eu cred că viitorul Republicii Moldova este în UE. Poporul din Republica Moldova este parte a poporului român, cultura, istoria, toate recomandă integrarea acestei țări în UE și nu în Uniunea Euroasiatică sau în CSI”, a subliniat Traian Băsescu.