Băsescu: Ne încălzim acum cu gazele din Rusia. Sperăm să găsim altă soluţie

Gazele importate din Rusia sunt folosite pentru încălzire pe vremea friguroasă de acum, însă se speră în găsirea unei alte soluţii în perioada următoare, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 09:57
Băsescu: Ne încălzim acum cu gazele din Rusia. Sperăm să găsim altă soluţie

„Încercăm să supravieţuim vremii foarte friguroase cu gazele din Rusia, dar sper să găsim altă soluţie în perioada următoare”, a spus şeful statului la începutul întrevederii cu Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare şi Producţie România, şi a Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, împreună cu Petrom, au început forajul de explorare la sonda Domino1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al Petrom.

Preşedintele Băsescu a subliniat, la începutul întrevederii cu reprezentanţii respectivelor companii petroliere, că blocul Neptun în care forează acum ExxonMobil şi Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Şerpilor.

„Sonda Domino 1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1000 de metri şi va fi forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operaţiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile”, se arată în comunicatul Petrom.

Consumul naţional de gaze naturale se menţine la valori record, de peste 70 milioane metri cubi pe zi, însă alimentarea se desfăşoară fără probleme deosebite, a anunţat, joi, Ministerul Economiei.

Într-un comunicat transmis joi, instituţia precizează că „toţi consumatorii au fost alimentaţi corespunzător”, iar pentru zilele următoare sunt asigurate sursele necesare de gaze, astfel încât furnizarea să se deruleze „fără sincope”.

Statul controlează unul dintre cei mai mari producători de gaze din România, Romgaz Mediaş. Celălalt mare producător de gaze este OMV Petrom (SNP), companie deţinută de grupul austriac OMV.

România importă gaze prin companii intermediare de la grupul rus Gazprom, şi de la companii din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria).