Băsescu: Dacă Ponta mergea la Bruxelles, nu discuta nimeni cu el pentru că a exprimat veto hotărât

Preşedintele Băsescu a afirmat că, în cazul în care premierul Victor Ponta ar fi participat la Consiliul European, nici un lider al Uniunii Europene nu ar fi stat de vorb cu el din cauza ameninţării cu exercitarea dreptului de veto.

RomaniaTV.net
27 nov. 2012, 20:13
Băsescu: Dacă Ponta mergea la Bruxelles, nu discuta nimeni cu el pentru că a exprimat veto hotărât

„Dacă s-ar fi dus la Bruxelles să negocieze bugetul, ar fi avut o surpriză foarte mare: nu discuta nimeni cu el”, a afirmat Traian Băsescu într-o emisiune televizată. Potrivit preşedintelui, liderii europeni ar fi negociat între ei bugetul, neglijând România datorită poziţiei referitoare la dreptul de veto pe care o exprimase anterior primul-ministru. „La urmă, l-ar fi întrebat: ‘Rămâne veto, domnul Ponta?’ „, a adăugat şeful statului.

El a spus că exercitarea dreptului de veto nu ar fi arătat forţă din partea României. „Cum să arăţi forţă? Arăţi că eşti prost! Cum să-ţi arunci buzduganul înainte cu dreptul de veto?”, a spus Băsescu.

Acesta a spus că poziţia Marii Britanii privind reducerea bugetului Uniunii Europene era oarecum justificată întrucât venea din partea unui contributor, în condiţiile în care statele europene au probleme serioase din punct de vedere economic, dar poziţia britanică a fost negociată şi s-a ajuns la un compromis.

„Oricât s-ar supăra Ponta, eu nu pot spune veto pentru că ni se dă, nu ni se ia”, a apreciat preşedintele care susţine că România se va afla printre primele trei state ale UE din punct de vedere al creşterii alocărilor din fondurile europene. „Habar n-avea cât de complexe sunt discuţiile la acest nivel”, a comentat şeful statului.

„Ce să-mi spună mie Ponta despre politica externă?”, a mai spus Băsescu pe această temă.