Băsescu: Parteneriatul strategic cu Turcia pune accent pe cooperarea militară şi economică

Preşedintele Traian Băsescu efectuează luni şi marţi o vizită de stat în Turcia, unde va semna declaraţia pentru parteneriat stratgic cu Ankara. Parteneriatul strategic cu Turcia va pune accent pe cooperarea economică, în domeniul militar și de securitate, declară preşedintele.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 08:10
Băsescu: Parteneriatul strategic cu Turcia pune accent pe cooperarea militară şi economică

‘Un accent deosebit se pune în acest document pe cooperarea economică şi România priveşte la Turcia ca la o piaţă care trebuie dezvoltată şi unde mărfurile româneşti ar putea avea un acces mai mare, chiar dacă, de exemplu, în primele 9 luni nivelul comerţului bilateral a depăşit 3,5 mld euro, apreciem că piaţa Turciei este o piaţă care poate fi dezvoltată în continuare (…) E o vizită importantă având în vedere în mod deosebit evoluţia economică a Turciei în ultima decadă, este clar că România trebuie să facă mai mult pentru a-şi reduce dependenţa de oscilaţiile de pe pieţele europene, ceea ce înseamnă că trebuie să dăm atenţie acelor parteneri care pot absorbi mărfuri produse în România’, a subliniat preşedintele Traian Băsescu într-o declaraţie de presă susţinută la Aeroportul Otopeni, înainte de plecarea în Turcia.

El a specificat că în domeniul militar şi cooperarea stabilită prin parteneriatul strategic este importantă şi are valenţe privind asigurarea securităţii la Marea Neagră, având în vedere că ambele ţări fac parte din sistemul scutului antirachetă. În ceea ce priveşte domeniul energetic, în document se menţionează cooperarea în privinţa dezvoltării proiectului gazoductului, dar şi de schimbul de energie electrică, iar în domeniul justiţie şi afaceri interne accentul se pune pe lupta antiteroristă, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului efectuează luni şi marţi o vizită de stat în Republica Turcia, la Ankara şi Istanbul, la invitaţia omologului său, Abdullah Gül. El va avea în cadrul vizitei convorbiri oficiale cu preşedintele Gül, cu primul-ministru Recep Tayyip Erdogan (pe care este posibil să îl viziteze la Istanbul, deoarece se recuperează acasă după o operaţie, după cum a precizat preşedintele Băsescu), precum şi cu preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, Cemil Cicek.

În prima zi a vizitei, preşedintele Traian Băsescu se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Turcia. De asemenea, în cea de-a doua zi, vizita va prilejui participarea şefului statului la un Forum de afaceri turco-român, la Istanbul. Şeful statului va avea o întâlnire şi cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Bisericii Ortodoxe.