Băsescu: Particip la Summitul popularilor europeni de la Dublin, dar ca invitat

Președintele Traian Băsescu a declarat că participă la Summitul Partidului Popular European de la Dublin în calitate de invitat, nu de membru al PPE, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
06 mart. 2014, 08:08
Băsescu: Particip la Summitul popularilor europeni de la Dublin, dar ca invitat

„La Dublin voi fi doar unul care va asista pur și simplu la un eveniment, la Congresul PPE. Fiind cu calitate de invitat, nu am un rol, ci doar semnalul politic că sunt un președinte care provine dintr-un partid membru al PPE”, a afirmat Băsescu, joi, într-o declarație susținută la Aeroportul „Henri Coandă”, înaintea plecării la Consiliul European de la Bruxelles și la Summit-ul PPE de la Dublin.

El a subliniat că nu participă la evenimentul de la Dublin ca membru al PPE.

Președintele Traian Băsescu participă, joi și vineri, la Summitul PPE de la Dublin, informează Administrația Prezidențială.

Joi, de la ora 18,50 (ora României), șeful statului va lua parte la prima sesiune plenară a Summitului PPE, iar de la ora 22,30 va participa la dineul oferit de prim-ministrul Irlandei, Enda Kenny.

Vineri, șeful statului român va fi prezent la cea de-a doua sesiune plenară a Summitului PPE.
PPE anunța miercuri că va organiza joi o reuniune a șefilor de stat și de guvern membri ai acestei formațiuni politice înainte de congres, anunțat deja pentru zilele de 6 și 7 martie, în cursul căruia se va desemna candidatul PPE pentru funcția de președinte a Comisiei Europene.

În cadrul summitului se vor analiza deciziile Consiliului European convocat de urgență în 6 martie, la Bruxelles, pentru a discuta despre situația din Ucraina. Totodată, se va discuta despre pregătirile finale pentru campania PPE pentru alegerile europene. Summitul va fi prezidat de președintele PPE, Joseph Daul.

La Congresul de la Dublin au fost invitați să participe 2.000 de participanți din 39 de țări, printre care și o serie de lideri politici marcanți: Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Viktor Orban (Ungaria), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Laimdota Straujuma (Letonia), Antonis Samaras (Grecia), Jyrki Katainen (Finlanda), Pedro Passos Coelho (Portugalia) și Nicos Anastasiades (Cipru).

De asemenea, sunt invitați să ia parte la congres președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy.