Băsescu: Personalitatea însemnată a lui Corneanu, activitatea sa rodnică rămân o pagină în istoria ortodoxiei

Personalitatea însemnată a Înaltpreasfinţiei Sale Nicolae Corneanu şi activitatea sa rodnică rămân o pagină în istoria ortodoxiei româneşti, afirmă preşedintele Traian Băsescu într-un mesaj public de condoleanţe remis luni.

RomaniaTV.net
29 sept. 2014, 11:11
Băsescu: Personalitatea însemnată a lui Corneanu, activitatea sa rodnică rămân o pagină în istoria ortodoxiei

„Doresc să adresez Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, membrilor Sfântului Sinod şi tuturor credincioşilor români profunda mea compasiune în urma trecerii la cele veşnice a Înaltpreasfinţiei Sale Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ale cărui personalitate însemnată şi activitate rodnică rămân o pagină în istoria ortodoxiei româneşti”, afirmă şeful statului, potrivit mesajului remis de Administraţia Prezidenţială.

Traian Băsescu adăugă că pentru el, personal, este deosebit de emoţionantă evocarea lui Nicolae Corneanu ca spirit erudit, remarcabil teolog şi arhipăstor care şi-a dedicat viaţa promovării dialogului interconfesional în spiritul toleranţei şi al cunoaşterii de care lumea de astăzi are atât de mare nevoie.

„În acelaşi timp, nu pot să uit ajutorul valoros pe care Mitropolitul Nicolae Corneanu ni l-a oferit, în calitate de membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, pentru înţelegerea şi denunţarea crimelor săvârşite de regimul comunist împotriva bisericilor şi a creştinilor din România”, subliniază şeful statului.

Preşedintele îşi încheie mesajul de condoleanţe exprimându-şi tristeţea profundă pentru pierderea unuia dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi cu încrederea deplină că mitropolitul Banatului va rămâne, prin vocaţia sa de slujire a aproapelui, un model de dăruire şi demnitate umană.

IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 90 de anila două săptămâni după ce a fost externat la dorinţa sa de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

Trupul neînsufleţit al mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a fost depus, luni, la Catedrala din Timişoara, după o procesiune de la reşedinţa mitropolitană, înmormântarea urmând să aibă loc miercuri, în prezenţa Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.