Băsescu: Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici, discreditaţi de propaganda ce aminteşte de trecut

Publicat: Marţi, 16 Octombrie 2012 13:01 // Actualizat: Marţi, 16 Octombrie 2012 13:01 // Sursa: Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu şi Horia Roman Patapievici, cei care l-au convins să-şi asume constituirea Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, sunt discreditaţi în prezent de o propagandă ce aminteşte de vremuri trecute.

"Aceiaşi oameni care azi sunt atacaţi, discreditaţi printr-o propagandă care ne aduce aminte de vremurile trecute – aceiaşi oameni din societatea civilă, fie că se numesc Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Horia Roman Patapievici şi mulţi alţii - au fost cei care m-au convins să-mi asum constituirea Comisiei şi asumarea rezultatelor muncii acestei comisii. Dacă am avut un merit, a fost acela că am cedat în faţa inteligenţei şi am înţeles că ceea ce îmi propuneau acei oameni era corect şi trebuia făcut", a spus Băsescu.

Şeful statului a făcut această declaraţie la lansarea celui de-al doilea volum din seria de anexe la raportul Comisiei prezidenţiale pentru studierea dictaturii din România intitulat "Istoria comunismului dinRomânia, documente Nicolae Ceaşescu 1965-1971", îngrijit de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu şi apărut la editura Polirom, sub egida Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România.

Traian Băsescu a precizat, la eveniment, că şi-ar dori ca cele trei volume proiectate să apară. "Nu pot avea exigenţa şi apară toate trei, dar măcar şi volumul trei, care urmăreşte perioada 72 – încolo", a spus Băsescu.

El a precizat că aceasta va fi şi perioada care va explica cel mai bine cum sunt românii azi.

"Îmi permit să spun - şi nu vreau să stârnesc niciun fel de rumoare sau semne de întrebare - dar cred că, dacă adun bine două plus trei volume, înseamnă cinici volume de documente. Am covingerea că ne trebuie să volumul şase, care să acopere efecetele comunismului de după Revoluţia din 89. Le vedem şi astăzi", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că situează Raportul de condamnare a comunismului deasupra proceseor de modernizare a statului român, desfăşurate în timpul mandatului său, întrucât Raportul conţine explicaţia multor lucruri care se petrec astăzi.

"Fiecare nou pas în susţinerea, cu documente din arhive, a raportului prin care, pe 18 decembrie 2006, am declarat regimul comunist ca fiind ilegitim şi criminal, îmi dă sentimentul că, probabil, umbrela prezidenţială aşezată asupra muncii istoricilor, cercetătorilor, a fost unul dintre cele mai inspirate şi corecte atitudini şi acţiuni ale Administraţiei prezidenţiale în cele două mandate", a spus Băsescu.

El a afirmat că nu exagerează în afirmaţia sa. "Pun deasupra proceselor de modernizare a statului - fie că ne referim la Codurile pentru Justiţie, la noul Cod al Muncii, fie că ne refeim la noua Lege a Educaţiei sau la Legea salarizării sau Legea pensiilor sau recuperarea suprafeţelor din Marea Neagră unde peste câţiva ani vom exploata gaze şi ţiţei – pun deasupora acestor lucruri, care s-au întâmplat în mandatul meu, Raportul de condamnare a comunismului, pentru că aici avem explicaţia multor lucruri care se petrec azi", a explicat şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că, de la insatisfacţia pentru decalajul între România şi statele care nu au avut parte de comunism până la atitudinile încă vizibile şi azi, sau atitudini generate de metode şi mentalităţi încă nestinse, neadaptate noului drum al României - toate acestea au o explicaţie în ceea ce cercetătorii ne dau şansă să vedem încă aflându-ne în viaţă.

"Continuarea apariţiei acestor volume reprezintă singurul mijloc pentru a da substanţă şi a nu lăsa la nivel de discurs Raportul pentru codamnarea comunismului. Fără aceste volume de documete, oricând acel Raport poate fi contrazis, poate fi mistificat, poate fi utilizat chiar împotriva realităţilor pe care le-am trăit, pentru că noi ne ducem, rămân copii noştri, generaţiile care nu au trăit în comunism. Cum ar putea să creadă ce scrie în Raport dacă nu ar fi susţinut ceea ce scrie acolo cu documente, cu fapte?", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat comunismul din România, în 2006, în Parlament, ca fiind un regim ilegitim şi criminal, gestul fiind făcut pe baza unui raport întocmit de o Comsie prezidenţială condusă de Vladimir Tismăneanu.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 feb 21:29
Votează email 0 email
...apărut la editura Polirom, sub egida Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. Citeste mai mult pe RTV.NET


STIRI SIMILARE...
16 oct 14:34
...că ceea ce îmi propuneau acei oameni era corect şi trebuia făcut”, a spus Băsescu. Mai multe declaratii AICI. Sursa: ...
16 oct 13:56
Votează email 0 email
...apărut la editura Polirom, sub egida Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
16 oct 13:31
...să-şi asume constituirea Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, sunt discreditaţi în prezent de o Citește mai departe…http://www.rtv.net/basescu-plesu-liiceanu-cartarescu-patapievici-discreditati-de-propaganda-ce-aminteste-de-trecut_49003.html ...
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H