Băsescu, despre conflictul din Siria: România trebuie să aibă o atitudine prudentă

Poziţia României în cazul Siria trebuie să rămână aceeaşi, şi anume ţara noastră va avea o atitudine prudentă, dar se va solidariza dacă aliaţii săi vor hotărî să dea un semnal Damascului, a declarat marţi preşedintele Traian Băsescu.

03 sept. 2013, 17:26
Băsescu, despre conflictul din Siria: România trebuie să aibă o atitudine prudentă

„Se menţine aceeaşi poziţie pe care am exprimat-o cu ocazia întâlnirii cu ambasadorii români acreditaţi în străinătate, şi anume în această fază România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii noştri ar hotărî să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului că este de netolerat utilizarea gazelor toxice de luptă, România se va solidariza cu aliaţii săi”, a precizat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a ţinut să puncteze că nu există o relaţie de prietenie între el şi preşedintelui sirian Bashar al-Assad, ci este vorba de una instituţională.

Citeşte şi Crin Antonescu: Dacă va fi război cu Siria, România va fi în prima linie

„O să mă întrebaţi de ce prudenţă. Şi azi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră la Damasc. Duminica au fost 18 solicitări. E în pregătire repatrierea a 19 cetăţeni români. Avem o problemă cu prezenţa cetăţenilor români, din familii mixte, care se află pe teritoriul Siriei. Populaţia deţinătoare de paşaport românesc, pe teritoriul Siriei, nu e grupată. Sunt pe tot teritoriul, avem nevoie să îi putem ajuta”, a explicat Traian Băsescu.