Băsescu: Radu Vasile a fost un prim-ministru bun într-o perioadă extrem de grea VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat "profundul regret şi compasiune" pentru decesul lui Radu Vasile. Băsescu, ce a îndeplinit funcţia de ministru al Transporturilor în guvernul lui Radu Vasile, l-a elogiat pe acesta pentru faptul că a iniţiat programe de succes şi a evitat intrarea României în incapacitate de plată în perioada dificilă din punct de vedere economic de la sfârşitul anilor '90.

03 iul. 2013, 09:06
Băsescu: Radu Vasile a fost un prim-ministru bun într-o perioadă extrem de grea VIDEO

„A fost un prim-ministru într-o eprioadă extrem de dificilă, când ne puneam problema dacă România va intra în incapacitate de plată sau nu. A găsit resurse şi inteligenţa să spună ‘da’ unor program care s-au implementat sau mai sunt încă în curs de implementare”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, menţionând programul de reabilitare a drumurilor naţionale, precum şi construirea în portul Constanţa a celui mai mare terminal de containere de la Marea Neagră.

„A fost un om care a marcat epoca lui şi ce a urmat după el prin curajul de a spune ‘da’ miniştrilor ce-i propuneau proiecte. Îmi manifest profundul regeret şi compasiune pentru trecerea în nefiinţă a lui Radu Vasile. A fost un prim-ministru bun pe care România l-a avut într-o perioadă foarte grea”, a conchis şeful statului.

Radu Vasile a murit miercuri dimineaţă, în jurul orei 4.00. El suferea de cancer de colon din 2010, când a fost operat, în Israel, şi a fost supus unui tratament cu citostatice.

Radu Vasile s-a născut la 10 octombrie 1942 la Sibiu, era căsătorit şi are trei copii.

Fost membru PNŢCD, Radu Vasile a fost prim ministru al României în perioada 1998-1999 şi a făcut parte din Guvernul care a negociat cu minerii, in februarie 1999. El a făcut parte din Senatul României în legislaturile 1992- 1996, 1996 – 2000 şi 2000 – 2004, din partea Partidului Democrat, iar apoi s-a retras din viaţa publică şi politică.

Timp de 9 ani a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat ocupând funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte. În perioada 1994 şi 1998, a fost senator şi vicepreşedinte al Senatului.

A fost profesor de istorie economică la Academia de Ştiinţe Economice timp de mai multe decenii.

Radu Vasile a fost decorat de preşedintele Franţei, Jaques Chirac, cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de ofiter. Cu câţiva ani înainte, a primit şi ordinul Corneliu Coposu.