Băsescu: Radu Vasile a fost un prim-ministru extraordinar, foarte eficient

Radu Vasile a fost un prim-ministru foarte eficient, care a lăsat multe lucruri bune în urma sa, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, care i-a adus un ultim omagiu fostului premier.

RomaniaTV.net
04 iul. 2013, 11:45
Băsescu: Radu Vasile a fost un prim-ministru extraordinar, foarte eficient

„Eu am ţinut foarte mult la Radu Vasile pentru că, după mine, a fost un prim-ministru foarte eficient şi avem foarte multe lucruri după urma lui şi nu ştim că sunt făcute printr-un da scris de Radu Vasile. Tot programul de reabilitare a drumurilor naţionale până la etapa a IV-a fost aprobat de el. Şi acum se mai lucrează de pe urma aprobării pe care a dat-o domnul Radu Vasile la îmbunătăţirea sistemului de drumuri naţionale existent. Îmi aduc aminte cât de rapid mi-a aprobat programul de modernizare a aeroportului Otopeni, dacă vă aduceţi aminte cum arată şi ce este acum. A fost în două faze. Mi-a aprobat faza întâi, acum s-a ajuns deja la faza a doua. Terminalul de containere de la Constanţa care a făcut cel mai mare port de containere de la Marea Neagră este aprobat tot de Radu Vasile. Prima autostradă nouă construită în România a fost aprobată tot de Radu Vasile. Este vorba de Bucureşti-Cernavodă. Aici aveam o problemă: BEI ar fi dat bani, dar trebuia să punem 50%. M-am dus la el, am discutat. Dacă vă aduceţi aminte eram pe punctul să intrăm în încetare de plăţi. M-am dus înapoi la minister şi îl sun peste vreo oră. Îmi venise o idee. Domnule prim-ministru, să nu îi mai spunem Bucureşti-Cernavodă, să îi spunem Piteşti-Cernavodă. Atunci se reabilita autostrada Bucureşti-Piteşti şi s-a considerat contribuţia părţii române costurile de reabilitare la Bucureşti-Piteşti şi atunci BEI a finanţat jumătatea cealaltă a autostrăzii de la Bucureşti la Cernavodă”, a spus Băsescu, la catafalcul fostului premier, citat de Agerpres.

În opinia sa, Radu Vasile a fost un om deschis şi un premier „extraordinar de bun” întrucât a lăsat fiecărui ministru libertatea de a face „ceva bun”.

„Un om foarte deschis. Foarte mulţi spuneau că este mai comod, nu este adevărat însă miniştrii trebuiau să îi propună ceva. Niciodată nu a fost negativ la: hai să facem ceva! Pentru mine a fost un prim-ministru extraordinar de bun că a lăsat fiecărui ministru libertatea de a face ceva bun, să rămână ceva de pe urma Guvernului”, a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, modul în care PNŢCD s-a comportat cu fostul premier a dus acest partid „unde l-a dus”.

„Eu cred că modul cum s-a comportat PNŢCD-ul cu el a dus partidul unde l-a dus. Îmi aduc aminte că pe urmă aflând că la PNŢCD nu poate candida pe liste – eram preşedintele PDL-ului – l-am invitat să candideze pe lista PDL ca senator la Argeş. Este un om de care m-am simţit foarte mult legat pentru că a fost un om care nu te-a încurcat niciodată să faci ceva. Nu a încurcat pe nimeni, dimpotrivă, când a avut o idee ca ministru te susţinea. Nu pot spune prietenie. El a ţinut la mine, eu am ţinut la el. Adică ne-am respectat reciproc. De asta a şi avut încredere să îmi dea pe mână programul cu Baca Mondială care s-a şi făcut. Era programat să se finalizeze în doi ani şi l-am finalizat în 11 luni şi s-au încasat banii. La vremea aceea 300 de milioane de dolari erau sume astronomice faţă de astăzi când stăm cu miliardele de le UE şi nu le luăm”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului prim-ministru Radu Vasile a fost depus joi la Senat.

Apropiaţii, prietenii şi cei care doresc îi pot aduce un ultim omagiu până vineri la ora 10,00.