Băsescu: Raportul MCV nu cere să se pună BOTNIŢĂ presei, ci soluţii reparatorii pentru cei LINŞAŢI

Preşedintele Băsescu a declarat, duminică,  că raportul CE privind MCV nu cere adoptarea unei legi a presei, ci subliniază necesitatea mentinerii libertăţii presei şi, în acelaşi timp, solicită instituirea unor soluţii de sancţionar şi reparaţii pentru cei care sunt în mod nedrept atacaţi, linşaţi, discreditaţi.

03 feb. 2013, 11:31
Băsescu: Raportul MCV nu cere să se pună BOTNIŢĂ presei, ci soluţii reparatorii pentru cei LINŞAŢI

„Aş vrea să vă citesc chiar din raport, pentru că a fost un număr destul de mare de intervenţii publice şi s-a indus o dezinformare a opiniei publice, poate chiar şi a ziariştilor care nu au citit raportul, legat de ce ne cere acest raport la comportament faţă de magistraţi. Raportul nu pune sub semnul întrebării libertatea presei. Abordarea nu spune nicidecum să faceţi o lege a presei şi cenzuraţi presa, puneţi botniţă presei. Ar fi fost o respingere categorică din partea mea„, a spus Traian Băsescu.

El a susţinut că mesajul documentului este următorul: „Găsiţi o formulă ca, atunci când se fac excese şi sunt linşaţi magistraţi, sunt discreditate instituţii, să existe o soluţie reparatorie”.

Băsescu a menţionat că documentul CE recomandă să se dea asigurări CNA cu privire la independenţa sa efectivă, iar acesta să îşi îndeplinească pe deplin rolul prin instituirea şi aplicarea unui cod de conduită.

Au fost oameni pentru care nu a existat nicio motivaţie să fie linşaţi, doar pentru a se exercita asupra lor presiuni s-au făcut săptămâni la rând emisiuni, au fost tocaţi. Aceste lucruri se înţeleg la Bruxelles, iar ele trebuie prevenite, iar instituţia responsabilă pentru acest lucru este CNA şi, sigur, justiţia”, a mai spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că raportul MCV este corect,  însă  a calificat drept incorectă reacţia celor mai importante instituţii ale statului român.

Şeful statului a arătat că raportul a fost „profund politizat” şi că „românii au putut fi păcăliţi cu televizoarele, dar oficialii europeni nu”. „Cine se amăgeşte cu ideea că propagandistic vom păcăli statele membre nu face decât să aibă o poziţie împotriva interesului naţional”, a avertizat Băsescu.