Băsescu: România a intrat în RECESIUNE şi ne paşte o nouă CRIZĂ. Cauza ar fi proasta guvernare VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România a intrat în recesiune, cea mai importantă cauză fiind proasta guvernare. Mai mult, el a avertizat că ne apropiem din nou de o posibilă criză, iar reducerea CAS ne-ar duce şi mai mult către acest scenariu sumbru.

14 aug. 2014, 13:51
Băsescu: România a intrat în RECESIUNE şi ne paşte o nouă CRIZĂ. Cauza ar fi proasta guvernare VIDEO

„România se află în recesiune, chiar dacă faţă de 2013 are o uşoară creştere economie. Dar deja economia a intrat în declin, un declin de două trimestre consecutive. Cauzele sunt multe, dar, în genere, ar fi proasta guvernare. Premierul merge la televizor şi vorbeşte despre economie, dar fără să înţeleagă despre ce vorbeşte. Prima cauză ar fi reducerea investiţiilor, despre care am spus de multe ori. S-a făcut o reducere a investiţiilor cu 25% faţă de anul trecut. Apoi, s-au redus investiţiile străine directe, care au scăzut cu 10% în prima parte a anului faţă de perioada similară a anului precedent. Altă cauză ar fi multitudinea de taxe introduse asupra economiei şi populaţiei, cum ar fi celebra taxă pe stâlp şi taxa pe combustibil. Altă cauză majoră e lipsa de proiecte pentru absorbţia de fonduri europene. Acum se vede că regele e gol, iar minciunile lui Ponta şi Teodorovici nu mai pot continua. Anul trecut au venit bani pe proiectele lui Boc, anul ăsta nu au făcut niciun proiect mare”.

Traian Băsescu: Criza este aproape, dar încă nu e târziu, încă se pot lua măsuri

„E un semnal de alarmă pe care-l trag, pentru că mai trăit un astfel de moment cu un guvrn mincinos, al lui Tăriceanu. Încă nu e târziu, încă se pot lua măsuri pentru a nu intra în criză. Dar criza este aproape. Azi s-a lansat corul mincinoşilor, când premierul şi noi săi aliaţi în dezechilibrarea ţării, Alianţa Creştin Liberală, cere convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS-ului. Oameni buni, eu nu mai candidez, dar realitatea arată că nu sunt resurse pentru reducerea CAS-ului nici pentru 2014”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu: Reducerea CAS nu face decât să accelereze intrarea în criză

„Ponta cu liberalii şi PDL sunt USL. PNL face politica pe care au făcut-o alături de PSD. Vor să facă campanie electorală pe tema CAS-ului în condiţia în care România nu poate face acest lucru, nu avem resurse. Vor să-i amăgească pe cei din companii, reducerea CAS nu face decât să accelereze intrarea în criză pentru deficitul de la fondul de pensii”, a declarat preşedintele ţării.

Traian Băsescu: Minciunile din campanie, prin care bagi ţara în criză, nu sunt acceptabile

„Liderii marilor partide politice sunt mincinoşi, fie că vorbim de Ponta, fie de Iohannis, fie de Blaga. Dacă mizează pe faptul că, dând vot în Parlament, eu voi tergiversa legea, aflaţi că nu o fac, eu nu am întors legea pe motive constituţionale, ci pe realitatea resurselor financiare pe care le are bugetul. Îi avertizez să nu se joace cu ţara de dragul minciunilor din campanie. Minciunile din campanie, prin care bagi ţara în criză, nu sunt acceptabile. PNL, PSD şi PDL îi mint pe români pentru a le lua voturile, îi mint pe cei din economie pentru a avea bani de campanie”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu: Dacă se introduce reducerea CAS, România va pierde acordurile cu FMI şi Comisia Europeană

„Dacă se introduce reducerea CAS, România va pierde acordurile cu FMI şi Comisia Europeană. Se pierd 10% din fonduri. Soluţii ar fi anularea taxei pe stâlp, revenirea la vechiul preţ al combustibului, care ar ajuta economia României. Acum economia gâfâie”, a spus şeful statului.

Declaratia preşedintelui Traian Băsescu vine în contextul în care Eurostat a publicat joi date privind evoluţia PIB în ţările UE, iar datele pentru România arată o scădere a PIB de 0,2% în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestrul IV 2013, în condiţiile în care la seria de date precedente era estimată o creştere de 0,2%. Economia României a scăzut şi în trimestrul II 2014 comparativ cu trimestrul I 2014, înregistrând astfel două trimestre consecutive de scădere, conform datelor revizuite, ceea ce înseamnă recesiune tehnică.

Citeşte şi: Băsescu: Dacă se reduce CAS, România pierde acordurile cu FMI şi UE. Ponta, Iohannis şi Blaga, IRESPONSABILI