Băsescu: România are nevoie de un echilibru în exploatarea resurselor naturale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România are nevoie de un echilibru în exploatarea resurselor naturale direct de către companiile româneşti şi în parteneriat cu companii străine, cum ar fi gazele de şist sau exploatările de la Roşia Montană şi Roşia Poieni.

RomaniaTV.net
18 iun. 2012, 11:42
Băsescu: România are nevoie de un echilibru în exploatarea resurselor naturale

„Veţi vedea că avem nevoie de un echilibru între resursele exploatate de companiile româneşti şi cele exploatate în parteneriat cu companiile străine şi capitalul străin”, a spus preşedintele Traian Băsescu, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houérou, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

Băsescu a spus că, „din cauza lipsei de resurse”, România încearcă să atragă capital privat pentru a exploata gazele de şist, pentru exploatările de aur de la Roşia Montană şi cele de cupru de la Roşia Poieni, însă şi companiile româneşti au nevoie de împrumuturi pentru a-şi valorifica oportunităţile.

„Avem şi alte locuri în care am fi bucuroşi dacă împrumuturile de la Banca Mondială şi din piaţă ar putea fi operate de companiile noastre, care au alte oportunităţi pentru creşterea economică din România”, a spus preşedintele.

El a reiterat că exploatarea gazelor de şist, precum şi exploatările de aur de la Roşia Montană şi cele de cupru de la Roşia Poieni vor asigura noi locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare pentru economia românească, mai ales că sunt români aflaţi în Spania şi Italia care încearcă şi să găsească oferte de muncă în România.

„Trebuie să ne uităm la programele pentru creşterea locurilor de muncă, nu numai pentru muncitorii români de pe piaţa românească, dar trebuie să fie uşor pentru noi să înţelegem că am umplut deja această realitate, iar oamenii din Italia şi Spania încearcă şi ei să găsească o soluţie în România. Trebuie să fim pregătiţi când valul acesta va fi mai mare”, a mai spus preşedintele Băsescu.