Băsescu: România şi-a atins toate obiectivele la summitul NATO. Ne-am făcut treaba VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România a obţinut tot ce şi-a propus la summitul NATO din Ţara Galilor. Cel mai important obiectiv este întărirea întregului flanc estic al Alianţei astfel că, în cazul unei agresiuni împotriva României, reacţia NATO va fi "năpraznică".

05 sept. 2014, 16:19
Băsescu: România şi-a atins toate obiectivele la summitul NATO. Ne-am făcut treaba VIDEO

„Înainte de summit, mulţi au pus sub semnul întrebării legătura transatlantică dintre Statele Unite şi Europa şi chiar unitatea membrilor NATO. Summitul a demonstrat însă că nu există şefi de stat sau de Guvern care să nu fi înţeles că misiunea fundamentală a NATO este de a-şi apăra proprii membri. A fost un summit al solidarităţii, un summit ce a revitalizat organizaţia”, a declarat Traian Băsescu, în conferinţa de presă susţinută vineri seara la Newport, la finalul summitului.

„Aş spune că ne-am făcut treaba, că România este în siguranţă”, a apreciat preşedintele României arătând că finalizarea planurilor de acţiune ale NATO pentru România şi Bulgaria în cazul unei agresiuni, în mai multe scenarii posibile, va face ca reacţia Alianţei să fie „năpraznică”.”Declaraţia summitului va fi una care-i va face pe oricine să se gândească de 10 ori dacă vor să se întâlnească cu NATO pe flancul estic”, a adăugat Băsescu.

Concret, NATO nu va deschide o nouă bază pe teritoriul României, dar vor fi suplimentate efectivele în funcţie de evoluţia situaţiei regionale astfel încât să fie asigurată implementarea planurilor de convergenţă, în caz de necesitate.  De asemenea, va fi deschis un comandament NATO „de dimensiuni acceptabile”, după cum s-a exprimat şeful statului român.

Pe lângă comandament, se va deschide un centru de exerciţii şi antrenament la Marea Neagră, la care flotele României şi Bulgariei să se antreneze în comun cu nave altor state NATO. „Marea Neagră este evidenţiată ca o dimensiune importantă a securităţii auroatlantice, ca urmare a evenimentelor din ultima perioadă din Ucraina. Zona este recunoscută inclusiv în declaraţia summitului ca având o importanţă deosebită pentru NATO”, a menţionat Băsescu amintind că există o serie de conflicte îngheţate într-o serie de state partenere ale Alianţei, conflicte pe care Rusia le poate activa fie pe rând, fie concomitent.

Ţările membre NATO şi-au reînnoit angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru domeniul apărării. „Mai este un alt mesaj, anume acela că libertatea nu este gratis şi asta trebuie să înţeleagă toţi demagogii din toate ţările (…) Există şi un lucru ce nu o să-i placă primului-ministru, anume angajamentul de a se ajunge la un buget al Apărării de 2% din PIB, iar din aceşti 2%, cel puţin 20% vor fi alocaţi pentru achiziţia de echipamente”, a spus Băsescu.