Băsescu: Vom avea o structură de comandament NATO pe teritoriul României VIDEO

NATO va avea prezenţă permanentă în România, după ce alianţa a aprobat un plan de contingenţă pentru România.  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la încheierea summit-ului NATO, că în documentele adoptate la reuniune ”România figurează ca făcând oferta” pentru a găzdui un comandament NATO, dar că se ştie că acesta va fi pe teritoriul României.

RomaniaTV.net
05 sept. 2014, 16:04
Băsescu: Vom avea o structură de comandament NATO pe teritoriul României VIDEO

„Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele care nu sunt destinate publicităţii, România figurează ca fiind stat care va oferi facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile, dar noi ştim că unul dintre comandamente va fi pe teritoriul României. Prin adoptarea Planului de acţiune s-a decis prezenţa NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul României”, a spus Băsescu.

Citeşte şi: Băsescu: România şi-a atins toate obiectivele la summitul NATO. Ne-am făcut treaba

Preşedintele a subliniat că nu este vorba de noi baze militare în ţara noastră.

‘România are două baze militare româno-americane, una la Kogălniceanu şi alta la Deveselu. În rest sunt staţionări temporare, exerciţii, aplicaţii, manevre militare. Planul de acţiune măreşte prezenţa militară alternativă şi continuă pe teritoriul României. Pe teritoriul României avem acum circa 1.400 de militari americani, din care 600 sunt puşcaşi marini, militari de elită. Aceste efective vor creşte, vor fi flexibile, se vor adapta la situaţia de zi cu zi, dar important este că există un plan, că se ştie de unde vin aceste trupe, că pot fi dislocate imediat şi sunt gata echipate pentru orice tip de acţiune’, a explicat Băsescu.

El a adăugat că România are toată infrastructura pregătită în acest sens.

‘Este o ofertă directă făcută în summit de preşedintele Obama: crearea unui centru de antrenament şi exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii şi antrenamente care se vor face împreună cu flota României şi a Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militară a Statelor Unite. Chiar astăzi a intrat un distrugător în port la Constanta. Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euro-atlantică, este cea mai cuprinzătoare afirmaţie legată de Marea Neagră’, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

Summitul NATO a avut loc joi şi vineri la Newport, în Ţara Galilor.