Băsescu: Românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la ceremonia de decorare a mai multor personalităţi din Republica Moldova, că, la 96 de ani de la aniversarea unirii Basarabiei cu România, românii şi moldovenii sunt împărţiţi în două state, dar 'românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române', transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
27 mart. 2014, 18:38
Băsescu: Românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române

‘În zi de sărbătoare, când aniversăm 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă, am invitat la Cotroceni români de peste Prut pentru a le oferi un semn de recunoştinţă pentru tot ce ceea ce au realizat, pentru a promova limba şi spiritualitatea românească în Republica Moldova. Am ales acest prilej fiindcă ziua de 27 martie reprezintă o importanţă în istoria naţiunii române, iar unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost un ideal la care poporul român a aspirat veacuri întregi. Noi nu avem voie să uităm faptul că Basarabia a fost prima provincie care în 1918 a făcut pasul spre înfăptuirea României Mari, atunci când Sfatul Ţării, organul legislativ al Republicii Democratice Moldoveneşti a decis unirea provinciei Basarabia cu România. Astăzi suntem împărţiţi în două state, dar suntem acelaşi popor, iar românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române şi de aceea am acţionat întotdeauna cu această convingere că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună’, a afirmat Băsescu.

El a mai declarat că românii şi moldovenii au o ‘relaţie de sânge, vorbesc aceaşi limbă şi vor ca între state să existe această relaţie unică ce să le permită să fie cât mai aproape unii de alţii’.

‘Doresc să ştiţi că noi respectăm Republica Moldova şi pe toţi cetăţenii indiferent de etnie, la fel cum îi preţuim pe toţi cetăţenii români. Şi mai vreau să ştiţi că şi în România există minoritari ruşi care se bucură de toate condiţiile necesare la standarde europene pentru a-şi păstra specificul, limba, identitatea spirituală, pentru că această diversitate culturală contribuie la împlinirea statului român’, a spus Băsescu.

El a arătat că România susţine integrarea Republicii Moldova în UE, pentru că doreşte ca această ţară să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi pe care Uniunea le garantează.

Şeful statului a menţionat şi că România a simplificat în ultimii ani procedura de redobândire a cetăţeniei române, iar numărul de burse pentru cetăţenii moldoveni a fost suplimentat la 5.000. El a indicat faptul că ţara noastră va continua să sprijine ‘spiritualitatea şi cultura românească în Basarabia’.

‘Sunt convins că sunt foarte mulţi români basarabeni care ar merita să fie astăzi, aici, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, pentru a fi decoraţi. Este pentru mine un adevăr că fără devotamentul dascălilor, fără implicarea scriitorilor şi a jurnaliştilor, fără dăruirea preoţilor români şi a tuturor celor care se bucură cu credinţă în apărarea a ceea ce aparţine neamului românesc nu putem realiza idealul unirii, care ne obligă să privim cu încredere spre un viitor comun’, a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul de decorare a mai multor personalităţi din Republica Moldova, printre care s-au numărat primul premier al acestei ţări, Mircea Druc, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi directorul artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară ‘Lăutarii’, Nicolae Botgros.

Decoraţiile au fost acordate ‘în semn de înaltă preţuire pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba promovării culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti în Republica Moldova, contribuind, pe această cale, la întărirea relaţiilor bilaterale speciale’.

Mircea Druc, primul premier al Republicii Moldova, a declarat în cadrul ceremoniei de decorare că nu a aşteptat nicio recompensă.

‘Consider că ţara a făcut, face tot ce este posibil pentru noi, românii din Basarabia, Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţei, Transnistria şi de pe alte meleaguri. Eu, personal, nu am avut, nu am şi nu voi avea nicio pretenţie faţă de ţară, sunt fericit de faptul că România există, că există români în Carpaţi, la Nistru, la Dunăre, la Tisa şi la Marea Neagră. Eu, personal, am făcut prea puţin pentru România, fiindcă nu am o altă armă în dotare decât speranţa şi credinţa nestrămutată în idealul unirii’, a spus Druc.

Pe de altă parte, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că România a ‘plutit în derivă mai multă vreme’.

‘Din 2007, România a ancorat definitiv în Portul Europa, iar căpitanul de cursă lungă a reuşit să facă acest lucru de o manieră definitivă pentru ţara şi neamul românesc’, a declarat Chirtoacă făcând referire la preşedintele Traian Băsescu.

‘În hotarele actuale, România este cea mai apropiată de Dacia antică, însă, evident, sunt teritorii înstrăinate, care din păcate şi ele plutesc în derivă, atât Basarabia, nordul Bucovinei, sudul Basarabiei, Ţinutul Herţa, Transnistria şi nu numai. Unirea poate fi făcută, dar unirea trebuie construită, a mai spus Chirtoacă.

La ceremonia de decorare au fost prezenţi şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi mai mulţi parlamentari, printre care Eugen Tomac, Valerian Vreme, Petru Movilă.